ΚΟΣΜΟΣ

Ραχόι: Σε αναστολή η αυτονομία της Καταλωνίας όσο ο Πουτζδεμόν δεν αναλαμβάνει καθήκοντα

rachoi-se-anastoli-i-aytonomia-tis-katalonias-oso-o-poytzdemon-den-analamvanei-kathikonta-2227715

Η αυτονομία της Καταλωνίας θα παραμείνει υπό αναστολή, αν ο Κάρλες Πουτζδεμόν, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία, επιχειρήσει να την κυβερνήσει από τις Βρυξέλλες, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ισπανικής συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.

Μιλώντας ενώπιον αιρετών του Λαϊκού Κόμματός του, ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως ο μελλοντικός πρόεδρος της Καταλωνίας πρέπει να «αναλάβει τα καθήκοντά του» και να το κάνει με φυσική παρουσία, γιατί «δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του από τις Βρυξέλλες».

«Αν δεν το κάνει, το άρθρο 155 θα παραμείνει σε ισχύ», είπε ο Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στο άρθρο του Συντάγματος βάσει του οποίου η περιφέρεια στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας τέθηκε υπό κηδεμονία στις 27 Οκτωβρίου.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης που παύθηκε όταν η Καταλωνία τέθηκε υπό επιτροπεία, βρίσκεται από τότε στο Βέλγιο προκειμένου να διαφύγει από τις διώξεις εις βάρος του για εξέγερση και στάση.

Στις πρόωρες περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στις 21 Δεκεμβρίου, οι αυτονομιστές εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του καταλανικού κοινοβουλίου και η λίστα του Κάρλες Πουτζδεμόν έφθασε στην πρώτη θέση μεταξύ των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Ο Πουτζντεμόν, που κινδυνεύει να συλληφθεί αν επιστρέψει στην Ισπανία, θέλει να αναλάβει καθήκοντα εξ αποστάσεως, μια επιλογή που δεν πείθει τον κύριο σύμμαχό του, τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας, και την οποία η αντιπολίτευση και η κεντρική κυβέρνηση δεσμεύθηκαν να προσβάλουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Στην περίπτωση που κάποιος ισχυριστεί πως ο κ. Πουτζδεμόν μπορεί να συμμετάσχει από τις Βρυξέλλες σε μια [κοινοβουλευτική] συζήτηση για την ανάληψη αξιώματος, η κυβέρνηση θα προσβάλει αμέσως αυτή την παράλογη απόφαση», είπε ο Μαριάνο Ραχόι.

Είπε ότι αν ο Πουτζντεμόν επανεκλεγεί, οι συνταγματικές εξουσίες τις οποίες επικαλέστηκε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο προκειμένου να επιβάλει την άμεση διακυβέρνηση της περιοχής θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.

Το κοινοβούλιο θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου. Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου ηγέτη μπορεί να διεξαχθεί από το κοινοβούλιο ακόμη και στις 31 Ιανουαρίου.

Η κηδεμονία της Καταλωνίας δεν είναι καθόλου δημοφιλής στην περιφέρεια για την οποία η αυτονομία της έχει μεγάλη αξία ακόμη κι αν είναι βαθιά διαιρεμένη, σχεδόν σε ίσα μέρη, για την ανεξαρτησία.

Η ακύρωση εν μέρει το 2010 από την ισπανική δικαιοσύνη του καθεστώτος αυτονομίας που απέδιδε ευρείες εξουσίες στην περιφέρεια συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας.