Γερμανία: Εβδομάδα των παθών για SPD

Γερμανία: Εβδομάδα των παθών για SPD

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η εβδομάδα της αλήθειας ξεκίνησε χθες για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς στη Γερμανία, καθώς ο ηγέτης τους εγκαινίασε μίνι περιοδεία σε όλη τη χώρα με στόχο να πείσει την εκλογική βάση να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση ενός νέου μεγάλου συνασπισμού (GroKo). Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το SPD σημείωσε το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του, ο Σουλτς βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Η κρισιμότερη στιγμή όμως για την παραμονή του ίδιου αλλά και ολόκληρης της ηγεσίας του κόμματος θα είναι η Κυριακή στη διάρκεια έκτακτου συνεδρίου στη Βόννη, όπου οι παριστάμενοι θα εγκρίνουν ή όχι το 28σέλιδο κείμενο της αρχικής προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των επίδοξων εταίρων και θα αποφασίσουν αν πρέπει να ξεκινήσει η επίσημη φάση των διαπραγματεύσεων.

Το καλό για τον Σουλτς είναι πως αυτή τη φορά δεν είναι μόνος του, δεν διακυβεύεται μόνο η δική του θέση, αλλά και της προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αντρέας Νάλες, καθώς και στελεχών, όπως του Ολαφ Σολτς και της Μανουέλα Σβέσιγκ, πρωθυπουργών του Αμβούργου και του Μεκλεμβούργου – Δυτικής Πομερανίας, αντίστοιχα. Ολοι μαζί έχουν ταχθεί με πάθος υπέρ της GroKo και σε περίπτωση αποτυχίας θα κληθούν από κοινού να πληρώσουν το τίμημα. Στον αντίποδα ο επικεφαλής της νεολαίας, Κέβιν Κίνερτ, δεν αφήνει μία μέρα να περάσει χωρίς να καταφερθεί κατά του μεγάλου συνασπισμού. Μάλιστα ο Κίνερτ πραγματοποιεί αντι-GroKo περιοδεία, σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της προοπτικής.

Ενα από τα βασικά προβλήματα του κειμένου συμφωνίας είναι η απουσία ενός κεντρικού σημείου της ατζέντας του SPD, όπως ήταν ο κατώτατος μισθός πριν από τέσσερα χρόνια. Το αίτημα για ενιαία ασφάλιση των πολιτών απερρίφθη όπως και αυτό της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στα υψηλότερα εισοδήματα. Ορισμένοι θεωρούν ότι κάποια από τα θέματα αυτά θα μπορούσαν να ξανατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά το βέβαιο είναι πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από το 28σέλιδο κείμενο. Δεν αποκλείεται την Κυριακή στη Βόννη οι σύνεδροι να θεσπίσουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές σε κάποια ευαίσθητα σημεία ως προϋποθέσεις. Αυτό όμως αναμένεται να συμβεί μόνο αν το συνέδριο είναι ιδιαίτερα αμφίρροπο και οι αποφάσεις του κρέμονται από μια λεπτή κλωστή.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το κλίμα στο συνέδριο θα είναι τεταμένο, με δεδομένο ότι οι διαβουλεύσεις δεν βελτίωσαν ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα στις τοπικές οργανώσεις των Σοσιαλδημοκρατών.

Στη Σαξονία Ανχαλτ το κόμμα ψήφισε κατά του μεγάλου συνασπισμού, ένα αποτέλεσμα που μπορεί να «καταπιεί» η ηγεσία, αφού δεν είναι δεσμευτικό. Ψυχολογικά όμως η απόφαση δεν περνάει απαρατήρητη, ούτε μπορεί κανείς να την υποτιμήσει. Στον αντίποδα αποφασιστικής σημασίας θεωρείται η ετυμηγορία των τοπικών οργανώσεων στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και την Κάτω Σαξονία. Παρόλο που στο Αννόβερο (Κάτω Σαξονία) η ηγεσία τάχθηκε υπέρ της GroKo, στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία οι διαθέσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Το κρατίδιο αποτελεί ιστορικό προπύργιο του κόμματος και το γεγονός ότι μετά τις τελευταίες τοπικές εκλογές το SPD βρέθηκε στην αντιπολίτευση ενισχύει τις επιφυλάξεις κατά πόσον η συμμετοχή σε έναν μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο θα βοηθήσει τις προοπτικές του. Κατά την τετράωρη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου οι παρόντες έκαναν λόγο για διάχυτο προβληματισμό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή