ΗΠΑ: Αισιοδοξία με μέτρο για τους Δημοκρατικούς

ΗΠΑ: Αισιοδοξία με μέτρο για τους Δημοκρατικούς

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από έναν αντικειμενικά ταραχώδη χρόνο της προεδρίας Τραμπ στις ΗΠΑ, το αντίπαλο κόμμα των Δημοκρατικών δηλώνει αισιόδοξο και πλέον έτοιμο να δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στον Αμερικανό πρόεδρο μέσα στο 2018. «Βλέπουμε πλέον ένα ξεκάθαρο μονοπάτι προς την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και στη Γερουσία», δήλωσε χθες ο Μπεν Ρ. Λούχαν, ένας από τους ηγέτες της φιλόδοξης καμπάνιας των Δημοκρατικών για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, που παραδοσιακά αποτελούν αποτίμηση της αποδοχής του προέδρου στην αμερικανική κοινωνία.

Πράγματι, τα σημάδια φαίνονται αρκετά ευοίωνα για τους Δημοκρατικούς. Κλείνοντας τον πρώτο του χρόνο στην ηγεσία των ΗΠΑ, ο Τραμπ αντιμετωπίζει το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας που έχει λάβει ποτέ πρόεδρος έπειτα από ένα χρόνο αξιώματος – μόλις 37% των Αμερικανών πολιτών εγκρίνουν τη μέχρι τώρα πορεία του. Μετά την τελευταία του επικοινωνιακή γκάφα, στην οποία απόρησε που η Αμερική δέχεται πλήθος μεταναστών από την Αϊτή και άλλες «κ…χώρες» της Αφρικής, μέχρι και το ίδιο του το κόμμα άρχισε να δείχνει σημάδια αποστασιοποίησης. Αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, δύο από τους Ρεπουμπλικανούς εκπροσώπους της Καλιφόρνιας στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τις επικείμενες εκλογές, ανεβάζοντας των αριθμό των αποσυρθέντων στους 31. Πολιτικοί αναλυτές, εταιρείες δημοσκοπήσεων και πρωτοσέλιδα κάνουν λόγο για «συναγερμό» για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Από την άλλη, παρά την αμφιλεγόμενη πορεία του Τραμπ, ίσως ο αέρας στα πανιά των Δημοκρατικών δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ισχυρίζονται. Παρότι, αντικειμενικά και αξιοσημείωτα, τα σημάδια αγνοούν το χάσμα μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων και της αχανούς αμερικανικής επαρχίας – στην οποία ο Τραμπ εξακολουθεί να διατηρεί δυναμική βάση. Οπως έδειξε η περυσινή εκλογή του προέδρου, καθώς και άλλα παγκόσμια φαινόμενα, όπως το Brexit, η αντιδραστική ψήφος των βιομηχανικών εργατών δύσκολα αποτυπώνεται από τους αναλυτές της Ουάσιγκτον. Ισως ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός πως παρά τον παλμό του αντιτραμπικού αφηγήματος, οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να πάσχουν από προβλήματα ηγεσίας. «Δεν έχουμε μια φιγούρα όπως ο Ομπάμα να μας ενθουσιάζει, έχουμε τον Τραμπ να μας ενεργοποιεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στη Βιρτζίνια, Τζέραλντ Κόλονι. Στο καινούργιο αποκαλυπτικό βιβλίο του ονόματι «Fire and Fury», ο δημοσιογράφος Μάικλ Γουλφ αποτυπώνει ένα ιδιαίτερο περιστατικό από την περυσινή καμπάνια του Τραμπ. Την ίδια την ημέρα των εκλογών, μέχρι και η προσωπική ομάδα του Τραμπ είχε πειστεί από τις δημοσκοπήσεις και την κάλυψη των ΜΜΕ και πίστευε πως θα έχανε τις εκλογές, προετοιμάζοντας τις συνεντεύξεις Τύπου της πιθανής ήττας. Οταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα, μαζί με το σοκ της αμερικανικής και διεθνούς κοινότητας εξεπλάγη και ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος έμεινε με ανοιχτό το στόμα.

Ετος ανατροπής;

Ενάμιση χρόνο μετά, παρότι ολοένα και περισσότερα σημάδια προετοιμάζουν τους Δημοκρατικούς για ένα επιτυχημένο έτος ανατροπής της εκλογικής αυτής έκπληξης, εάν το κόμμα τους επαναπαυθεί, θα μπορούσε εύκολα να επαναληφθεί η ίδια ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή