ΚΟΣΜΟΣ

Στο εδώλιο 1.000 νεαροί Δανοί για διανομή παιδικής πορνογραφίας

sto-edolio-1-000-nearoi-danoi-gia-dianomi-paidikis-pornografias-2227853

Η αστυνομία ξεκίνησε την έρευνά της μετά από ειδοποίηση του Facebook για δύο βίντεο και μία «σεξουαλικώς ακατάλληλη» φωτογραφία που κυκλοφορούσαν ανάμεσα σε έφηβους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλη τη Δανία.

«Είναι μία μεγάλη και περίπλοκη υπόθεση, η έρευνα της οποίας χρειάστηκε πολύ χρόνο. Κυρίως εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων», δήλωσε ο επιθεωρητής της Βόρειας Ζηλανδίας, περιοχής της Δανίας, Λάου Τάιγκεσεν. «Αντιμετωπίζουμε την υπόθεση με σοβαρότητα, καθώς έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους άμεσα εμπλεκόμενους».

Η πλειονότητα των κατηγορουμένων κοινοποίησαν το βίντεο λίγες φορές, αλλά μερικοί από αυτούς έπιασαν τριψήφιο αριθμό κοινοποιήσεων, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η ηλικία συγκατάθεσης για τη σεξουαλική πράξη στη Δανία, είναι τα 15 χρόνια, όμως η νομοθεσία περί παιδικής πορνογραφίας καλύπτει την κοινοποίηση φωτογραφιών και βίντεο μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Εκδικητικό πορνό και σέξτινγκ

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο CNN πως η πλατφόρμα δεν έχει την παραμικρή ανοχή σε θέματα φωτογραφιών σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και «κοινοποίησης ιδιωτικών στιγμών χωρίς τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών».

Ο εκπρόσωπος του τεχνολογικού κολοσσού δήλωσε, «τα συστήματά μας αφαιρούν και αναφέρουν αυτόματα ιδιωτικές στιγμές που αφορούν παιδιά στο Διεθνές Κέντρο για Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά των ΗΠΑ, το οποίο με τη σειρά του θα επιθεωρήσει και θα προωθήσει τις σχετικές πληροφορίες στα αρμόδια όργανα επιβολής νόμου σε όλο τον κόσμο».

Πέρσι, το Facebook δέχθηκε κριτική επειδή ζήτησε από πιθανά θύματα εκδικητικού πορνό (δημοσίευση προσωπικών στιγμών από τον πρώην ερωτικό σύντροφο, με σκοπό την εκδίκηση) να στείλουν ακατάλληλες φωτογραφίες τους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ώστε έτσι να μπορέσει να τους φτιάξει ένα ψηφιακό προφίλ, για να εμποδίσει τις εν λόγω φωτογραφίες να κοινοποιηθούν από οποιοδήποτε άλλο χρήστη.

Οι αρχές έχουν πάρει αυστηρά μέτρα ενάντια στη διανομή ακατάλληλων φωτογραφιών και βίντεο με πρωταγωνιστές ανήλικα άτομα. ανεξαρτήτως της ηλικίας εκείνων που τα κοινοποιούν.

Στις αρχές του 2016, τρεις έφηβοι από τις ΗΠΑ συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε έναν δακτύλιο «σέξτινγκ» (αποστολή μέσω μηνυμάτων ακατάλληλου υλικού μεταξύ ενδιαφερόμενων για σεξουαλική συνεύρεση), που κυκλοφορούσε ακατάλληλο υλικό άλλων μαθητών, μερικές φορές με στόχο το χρηματικό κέρδος. Τον Δεκέμβριο, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών συνέταξε δικογραφία, για να κάνει ένσταση στη δίωξη μιας 15άχρονης Αμερικανής στη Μινεσότα, η οποία δημοσίευσε μια γυμνή φωτογραφία του εαυτού της.

«Το σέξτινγκ έχει συνέπειες. Όμως, τα λάθη είναι για τους έφηβους. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι γονείς, τα σχολεία και οι κοινότητες μπορούν να αντιμετωπίσουν το σέξτινγκ χωρίς να μετατρέψουν τους νεαρούς ανθρώπους σε εγκληματίες, διακινδυνεύοντας έτσι το μέλλον τος και υποσκάπτοντας το κυνήγι αυτών που πραγματικά εκμεταλλεύονται τα παιδιά», ανέφερε η Ένωση.

Πηγή: CNN, Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος