ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Η ΕΕ είναι πάντα ανοιχτή σε μια αλλαγή γνώμης από το Ηνωμένο Βασίλειο

toysk-i-ee-einai-panta-anoichti-se-mia-allagi-gnomis-apo-to-inomeno-vasileio-2227896

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε σήμερα στο Στρασβούργο ότι η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει «πάντα ανοικτή» σε μια αλλαγή γνώμης από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά το Brexit, ενώ η ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες.

«Εάν η βρετανική κυβέρνηση εμμείνει στην απόφαση να αποχωρήσει, το Brexit θα γίνει μια πραγματικότητα με όλες τις αρνητικές συνέπειες τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, εκτός κι αν υπάρξει μια αλλαγή γνώμης από την πλευρά των Βρετανών φίλων μας», δήλωσε ο Τουσκ ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι καρδιές μας είναι πάντα ανοικτές», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Τουσκ απηχούσαν οι δηλώσεις και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Ντόναλντ Τουσκ «δήλωσε ότι η πόρτα παραμένει ανοικτή, αλλά θα ήθελα αυτό να το ακούσουν στο Λονδίνο», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ο Τουσκ δεν δίστασε να επικαλεστεί τον Βρετανό υπουργό που είναι αρμόδιος για το Brexit. «Δεν είναι ο ίδιος ο Ντέιβιντ Ντέιβις που δήλωσε ότι εάν μια δημοκρατία δεν μπορεί να αλλάξει γνώμη, παύει να είναι δημοκρατία; Στην ηπειρωτική Ευρώπη, δεν έχουμε αλλάξει γνώμη», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ