Λίβανος: Θα επιτραπεί τελικά η προβολή της ταινίας «Τhe Post» του Σπίλμπεργκ

Λίβανος: Θα επιτραπεί τελικά η προβολή της ταινίας «Τhe Post» του Σπίλμπεργκ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης

Ο Λίβανος θα επιτρέψει τελικά την προβολή της τελευταίας ταινίας του Αμερικανού σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ, The Post, δήλωσαν σήμερα συγκλίνουσες πηγές, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσής της, εξαιτίας του μποϊκοτάζ που επιβάλλει η Βηρυτός σε κάθε προϊόν που συνδέεται με το Ισραήλ.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας γενικής ασφάλειας, ο οποίος είναι υπέυθυνος για τη λογοκρισία καλλιτεχνικών έργων, δήλωσε τη Δευτέρα πως η ταινία θα απαγορευθεί, καθώς ο σκηνοθέτης της περιλαμβάνεται σε μια μαύρη λίστα του Αραβικού Συνδέσμου που αφορά το μποϊκοτάζ υποστηρικτών του Ισραήλ.

Ο Σπίλμπεργκ βρίσκεται στη λίστα αυτή, επειδή προσέφερε ένα εκατομμύριο δολάρια στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Εντούτοις, το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο συνήθως επικυρώνει σχεδόν αυτόματα τις αποφάσεις της υπηρεσίας, προσανατολίζεται τελικώς στο να επιτρέψει την προβολή της ταινίας.

«Ο υπουργός Εσωτερικών Νοχάντ Μαχνούκ πρόκειται να δώσει άδεια για την προβολή της ταινίας The Post», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου. Από την πλευρά του, ο διανομέας της ταινίας στον Λίβανο δήλωσε του ότι η ταινία θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη.

Η ταινία The Post, στην οποία πρωταγωνιστούν η Μέριλ Στριπ και ο Τομ Χανκς, πραγματεύεται τη δημοσίευση το 1971 από την εφημερίδα Washington Post εγγράφων του Πενταγώνου που εξέθεταν τα ψέματα των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Σε μία άλλη υπόθεση λογοκρισίας στη χώρα, η άδεια της αυστραλιανής παραγωγής Jungle, για τον τραγικό περίπλου του Ισραηλινού τυχοδιώκτη Γιόσι Γκίνζμπεργκ, ο οποίος χάθηκε στο δάσος του Αμαζονίου στη Βολιβία το 1981, ανακλήθηκε τη Δευτέρα μετά την προβολή της ταινίας για δύο εβδομάδες στις κινηματογραφικές αίθουσες του Λιβάνου.

Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη στον Λίβανο για αυτή τη λογοκρισία: ορισμένοι βλέπουν σε αυτήν μια επίθεση στις πολιτικές ελευθερίες, άλλοι αρνούνται αυτό που θεωρούν «εξομάλυνση» της κατάστασης ή αποδοχή του Ισραήλ.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)