Βρέθηκε διαμάντι 910 καρατίων

Βρέθηκε διαμάντι 910 καρατίων

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργάτες στο ορυχείο του Letseng, στην αφρικανική χώρα Λεσότο, βρήκαν ένα διαμάντι το οποίο ζυγίζει 910 καράτια, δηλαδή 180 γραμμάρια. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια που έχουν βρεθεί στον κόσμο, ενώ το κόστος του υπολογίζεται γύρω στα 40 εκατομμύρια δολάρια.

Το ορυχείο του Letseng βρίσκεται υπό τον έλεγχο της βρετανικής εταιρείας Gem Diamonds. Στο ορυχείο είχε βρεθεί και παλιότερα ένα ακόμη μεγάλο διαμάντι, το οποίο ζύγιζε 600 καράτια και πουλήθηκε σε δημοπρασία για 12.4 εκατομμύρια δολάρια το 2006.

Βρέθηκε διαμάντι 910 καρατίων-1

Η εξόρυξη διαμαντιών έχει επεκταθεί πλέον στο Λεσότο τα τελευταία χρόνια και υπολογίζεται ότι καλύπτει το 9% του ΑΕΠ. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της χώρας ζουν στη φτώχεια.

Οι αφρικανικές χώρες έχουν μεικτές εμπειρίες από το εμπόριο διαμαντιών. Στη Ζιμπάμπουε, έχει ωφελήσει κυρίως τους πολιτικούς, τα στρατιωτικά στελέχη και τις ξένες εταιρείες εξόρυξης. Στη Δημοκρατία του Κονγκό έχει πυροδοτήσει τις βιαιοπραγίες.

Υπάρχουν βέβαια και οι χώρες που κατανέμουν τα έσοδα του εμπορίου διαμαντιών με πιο δίκαιο τρόπο. Στη Μποτσουάνα γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα κέρδη του εμπορίου για το καλό της χώρας, μέσω επενδύσεων στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και των γενικότερων υποδομών. 

Πηγή: Quartz, Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή