Λατινική γραφή και καζακική προφορά

Λατινική γραφή και καζακική προφορά

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 26 του χρόνια στην ηγεσία, ο πρώτος και μοναδικός πρόεδρος του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Α. Ναζαρμπάγιεφ κατάφερε να κρατήσει αποστάσεις από τη Ρωσία και να πλοηγηθεί στα επικίνδυνα γεωπολιτικά νερά γύρω από τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, διατηρώντας αγαστές σχέσεις και με τις τρεις πρωτεύουσες.

Το ταλέντο του για την εξισορρόπηση διαφορετικών συμφερόντων μοιάζει να τον εγκατέλειψε σε ένα ζήτημα που εκ πρώτης όψεως δεν απαιτεί ούτε μεγάλη εξουσία ούτε είναι πολύπλοκο θέμα του κράτους. Τον ρόλο της αποστρόφου στην καταγραφή των καζακικών λέξεων.

Η καζακική γλώσσα σήμερα χρησιμοποιεί μια μείξη της κυριλλικής γραφής, απομεινάρι της ρωσικής εξουσίας, αλλά ο Ναζαρμπάγιεφ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι το ρωσικό αλφάβητο θα αντικατασταθεί από το λατινικό αλφάβητο. Αυτό αποτελεί «εκπλήρωση των ονείρων των προγόνων μας αλλά και μοναδικός δρόμος στο μέλλον για τις επόμενες γενιές».

Η επέμβαση του προέδρου σε μια ένθερμη αντιπαράθεση σχετικά με την καινούργια γραφή και την προτεινόμενη από αυτόν λύση – θέλει πολλές αποστρόφους– υποδεικνύει πως σχεδόν τα πάντα σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, ασχέτως του πόσο μικρά ή ασαφή μπορεί να είναι, κλειδώνουν πάνω στη θέληση του 77χρονου άνδρα ή αυτών που μιλούν εξ ονόματός του.

Η θέληση του προέδρου

«Υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα στη χώρα μας. Αν ο πρόεδρος πει κάτι ή απλά γράψει κάτι σε μία χαρτοπετσέτα, τότε όλοι θα πρέπει να χειροκροτήσουν», λέει ο Αϊντος Σαρίμ, πολιτικός αναλυτής και μέλος της επιτροπής μεταρρύθμισης της γλώσσας που συστάθηκε τον περασμένο χρόνο. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο Ναζαρμπάγιεφ, προσέθεσε, κατάφερε να μετατρέψει το Καζαχστάν στην πιο σταθερή και ακμάζουσα οικονομία σε μια ασταθή περιοχή. Η γλώσσα στο Καζαχστάν είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Αντικατέστησαν τα ρωσικά με τα καζακικά ως βασική γλώσσα της εκπαίδευσης και της κυβέρνησης και έβαλαν τα αγγλικά στην ίδια μοίρα με τα ρωσικά ως ξένη γλώσσα.

Η αλλαγή στο λατινικό αλφάβητο, που θα ολοκληρωθεί το 2025, θεωρείται η πλήρης αποδοχή της ανεξαρτησίας της χώρας από τη Ρωσία και της αποφασιστικότητάς της να ακολουθήσει τον έξω κόσμο. Πολύ λιγότερο δημοφιλής ήταν η απόφαση του προέδρου να ανακοινώσει ένα σύστημα που χρησιμοποιεί αποστρόφους προκειμένου να δημιουργήσει τους ήχους στην καζακική γλώσσα που δεν υπάρχουν σε άλλες γλώσσες που γράφονται με λατινική γραφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή