ΚΟΣΜΟΣ

Κορέα: Υπό ενιαία σημαία θα παρελάσουν Βορράς και Νότος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

10s8kore-thumb-large--2
ap_18008156325107

Υπό μία ενίαια κορεατική σημαία θα παρελάσουν από κοινού οι αθλητές της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενηθούν στην πόλη Πιονγκτσάνγκ της δέυτερης. 

Η ιστορική αυτή απόφαση, η οποία θα φέρει μαζί τα δύο «άσπονδα» κράτη, ελήφθη μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Πιονγιάνγκ και της Σεούλ. Οι αγώνες θα διαρκέσουν από τις 9 Φεβρουαρίου μέχρι τις 25 του ίδιου μήνα. 

Παρά τη σχεδόν μόνιμη ένταση με τις ΗΠΑ, η οποία έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις επί προεδρίας Τραμπ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έκανε πρόσφατα άνοιγμα στον Νότο, επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, με αφορμή και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς.

Πέραν της σημαίας που θα εκπροσωπεί ολόκληρη την κορεατική χερσόνησο, οι δύο Κορέες αποφάσισαν σήμερα να συγκροτήσουν μία κοινή ομάδα στο χόκεϊ επί πάγου γυναικών, αναφέρει η κοινή του ανακοίνωση. Εντούτοις, τόσο ο προπονητής της νοτιοκορεατικής ομάδας χόκεϊ γυναικών, όσο και ορισμένες συντηρητικές εφημερίδες, έχουν εκφράσει ενδοιασμούς για το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι έτσι μειώνονται οι πιθανότητες της Ν. Κορέας να κεδρίσει μετάλλιο.

Επίσης, δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν υπογράψει μία διαδικτυακή αναφορά που καλεί τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο να ακυρώσει τη συμφωνία. Τέλος, αρνητική και καχύποπτη απέναντι στη συμφωνία εμφανίστηκε η Ιαπωνία, η οποία έχει πάρει μία «έντονη γεύση» από τις τελευταίες εξελίξεις στο πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, τονίζοντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να «τυφλωθεί» από την τελευταία βορειοκορεατική «επίθεση γοητείας».

Μολαταύτα, η κοινή απόφαση των δύο κρατών θα πρέπει να εγκριθεί στη συνάντηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Λωζάνη, καθώς η Βόρεια Κορέα έχασε ορισμένες προθεσμίες σχετικά τους Ολυμπιακούς.