Ολυμπιακοί Αγώνες: Κοινή κορεατική ομάδα εν μέσω νέων πιέσεων

Ολυμπιακοί Αγώνες: Κοινή κορεατική ομάδα εν μέσω νέων πιέσεων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Με κοινή ομάδα θα παρελάσουν οι δύο Κορέες στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Πγιονγκτσάνγκ, στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ αθλήτριες από τις δύο χώρες θα αγωνιστούν σε κοινή ομάδα χόκεϊ επί πάγου. Ανεξάρτητα από τα βήματα προσέγγισης ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να προωθεί τη στρατηγική της μέγιστης πίεσης προς τη Βόρεια Κορέα, στάση που επιδοκιμάστηκε από την Ιαπωνία και καταγγέλθηκε από τη Ρωσία.

Είναι η πρώτη φορά που τα δύο κορεατικά κράτη σχηματίζουν κοινή αγωνιστική ομάδα σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες, περιλαμβάνει μια λεπτομέρεια που έχει τη δυνατότητα να χαράξει νέα δεδομένα στην κορεατική χερσόνησο. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των δύο χωρών, τα μέλη της βορειοκορεατικής αποστολής θα μεταβούν οδικώς στη Νότια Κορέα, διασχίζοντας την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Η ζώνη αυτή, πλάτους 2 χιλιομέτρων, που κόβει στα δύο την κορεατική χερσόνησο στον 38ο παράλληλο, είναι ανέγγιχτη από ανθρώπινη δραστηριότητα από το 1953 και η ίδια η οδική διάσχισή της σηματοδοτεί την υπόσχεση μελλοντικής οδικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι αθλητές θα λάβουν μέρος στη βορειοκορεατική αποστολή, καθώς οι μόνοι που προκρίθηκαν (ένα ζευγάρι πατινέρ) έχασαν τις προθεσμίες εγγραφής στους Αγώνες λόγω της προηγούμενης άρνησης της Πιονγιάνγκ να συμμετάσχει. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει με θετικό βλέμμα τα αιτήματα για εκ των υστέρων εγγραφές, λόγω της ιδιαιτερότητας των συνθηκών. Οπως και να έχει, η βορειοκορεατική αποστολή δεν αναμένεται να σαρώσει τα μετάλλια, θα τραβήξει όμως το ενδιαφέρον μέσα από την επίσημη «ομάδα πανηγυρισμών», που αποτελείται από 230 ευειδείς γυναίκες. Η ομάδα θα πανηγυρίζει για τις επιτυχίες αθλητών και αθλητριών και από τις δύο χώρες. Κατόπιν τούτου, το Τόκιο προειδοποίησε ότι ο πλανήτης δεν πρέπει να παρασυρθεί από την επίθεση γοητείας της Βόρειας Κορέας, ενώ η κρατική ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας ΝΗΚ μετέδωσε επείγον μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο «η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο κατά της Ιαπωνίας». Λίγα λεπτά αργότερα, η ΝΗΚ ζήτησε συγγνώμη για το σφάλμα. Παράλληλα, χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι Ρώσοι και Κινέζοι διπλωμάτες δεν προσεκλήθησαν στη συνάντηση του Βανκούβερ, στην οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ζήτησαν περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας. Η Μόσχα δήλωσε ότι «17 χώρες υποσκάπτουν τον ΟΗΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή