Πρώην μέλος της CIA θεωρείται ύποπτος για βοήθεια στην Κίνα

Πρώην μέλος της CIA θεωρείται ύποπτος για βοήθεια στην Κίνα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συνελήφθη τη Δευτέρα πρώην αξιωματούχος της CIA στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Επισήμως, η σύλληψη βασίστηκε στην κατηγορία πως ο πρώην αξιωματούχος διατηρούσε υπό την κατοχή του άκρως απόρρητες κρατικές πληροφορίες.

Πρόκειται για τον Τζέρι Τσαν Σινγκ Λι, Αμερικανό πολίτη που εργαζόταν για τη CIA από το 1994 μέχρι το 2007, ενώ τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Χονγκ Κονγκ και εργαζόταν σε οίκο δημοπρασιών. Ο Λι παρουσιάστηκε την Τρίτη ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή στο Μπρούκλιν, ο οποίος διέταξε την προφυλάκισή του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε πως το 2012 πράκτορες του FBI πραγματοποίησαν έλεγχο σε δωμάτια ξενοδοχείων όπου είχε διαμείνει ο Λι στη διάρκεια ταξιδιών του στη Βιρτζίνια και τη Χαβάη. Οι Αρχές βρήκαν δύο μικρά βιβλία που περιείχαν χειρόγραφες σημειώσεις με απόρρητες πληροφορίες, όπως ποια ήταν τα πραγματικά ονόματα και ο αριθμός των κατασκόπων της CIA, και λεπτομέρειες από κρυφές συναντήσεις με πληροφοριοδότες της υπηρεσίας. Πηγές του FBI αναφέρουν πως η αποκάλυψη των άκρως εμπιστευτικών πληροφοριών «θα μπορούσε να προκαλέσει εξαιρετικά σοβαρή βλάβη στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Είναι άξιο απορίας το γιατί οι αμερικανικές αρχές δεν προχώρησαν στη σύλληψη του Λι το 2012 μετά τον εντοπισμό του επίμαχου υλικού, ενώ οι υπηρεσίες πληροφοριών αποφεύγουν να δώσουν απάντηση στο εν λόγω ερώτημα.

Η έρευνα του FBI δεν ήταν τυχαία, καθώς εντασσόταν στο γενικότερο πλαίσιο της εξιχνίασης της συνεχούς απώλειας πληροφοριοδοτών στην Κίνα. Στην περίοδο 2010-2012, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υπολογίζουν πως περισσότεροι από δέκα πληροφοριοδότες είχαν δολοφονηθεί ή συλληφθεί από την κινεζική κυβέρνηση, γεγονός που θεωρήθηκε άκρως σοβαρό πλήγμα για το κατασκοπευτικό δίκτυο της CIA.

Λόγω των συστηματικών εξαφανίσεων, αρκετοί αξιωματούχοι υπηρεσιών πληροφοριών υποπτεύονταν πως υπήρχε διαρροή εκ των έσω, με πρώτο ύποπτο τον Λι, ενώ άλλοι συνέδεαν την πιθανότητα αυτή με το ενδεχόμενο η κινεζική κυβέρνηση να είχε αποκτήσει παράνομη πρόσβαση σε κρυφές επικοινωνίες των υπηρεσιών. Ελλείψει αδιάσειστων αποδείξεων, μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδοθεί στον Λι κατηγορίες για κατασκοπεία για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή