ΚΟΣΜΟΣ

Βήμα πίσω από τον Νετανιάχου για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

vima-piso-apo-ton-netaniachoy-gia-tin-metafora-tis-amerikanikis-presveias-stin-ieroysalim-2228284

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε ένα βήμα πίσω σήμερα μετά τις χθεσινές του δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να μεταφέρει μέσα σε ένα χρόνο την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, τις οποίες διέψευσε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αξιωματούχος από το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατανοεί πως η ανέγερση της νέας πρεσβείας θα πάρει χρόνια, όμως πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει «ενδιάμεσα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα η πρεσβεία να εγκαινιαστεί πολύ πιο γρήγορα».

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δεν διευκρίνισε σε τι είδους μέτρα αναφέρεται, ούτε πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Στο παρελθόν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι προτού είναι έτοιμο το κτίριο της πρεσβείας ο Αμερικανός πρεσβευτής θα μπορούσε να εργάζεται για κάποιο χρονικό διάστημα από ένα προσωρινό γραφείο στην Ιερουσαλήμ.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στην Ινδία, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Εκτίμησή μου είναι ότι θα προχωρήσει πιο γρήγορα από όσο πιστεύετε, σε έναν χρόνο από σήμερα».

Όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση αυτή, ο Τραμπ επεσήμανε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι δεν ισχύει. «Ως το τέλος του έτους; Εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια. Εννοώ προφανώς ότι θα είναι σε προσωρινή βάση. Στην πραγματικότητα δεν το εξετάζουμε. Όχι».

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος απαντώντας στο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου σημείωσε: «Ο πρόεδρος (Τραμπ) και ο πρωθυπουργός (Νετανιάχου) δεν λένε κάτι διαφορετικό».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)