Ταπισερί 950 ετών δανείζει στη Βρετανία η Γαλλία

Ταπισερί 950 ετών δανείζει στη Βρετανία η Γαλλία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Για πρώτη φορά μετά 950 χρόνια η ταπισερί του Μπαγιέ, ένας θησαυρός που αφηγείται σε 50 σκηνές την κατάκτηση της Αγγλίας από τους Νορμανδούς, θα διασχίσει τη Μάγχη. Το πολύτιμο «δάνειο» αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η εισβολή του Γουλιέλμου της Νορμανδίας, γνωστού και ως Γουλιέλμου του Κατακτητή, και η νίκη του επί του Αγγλοσάξονα βασιλιά Χάρολντ στη μάχη του Χέιστιγκς, το 1066, άλλαξε τον ρου της αγγλικής ιστορίας. Η μάχη, που απεικονίζεται στην ταπισερί, ήταν η έναρξη μιας διαδικασίας που επηρέασε καθοριστικά τη γλώσσα, τους νόμους, τα έθιμα και την αρχιτεκτονική της Αγγλίας. Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η 40ή στη γραμμή της διαδοχής που ξεκίνησε από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή.

Η ταπισερί έχει μήκος πάνω από 7 μέτρα και ύψος 50 εκατοστά, ενώ η μεταφορά της από το μουσείο του Μπαγιέ στη Βρετανία θα δρομολογηθεί μόνο ύστερα από εξειδικευμένες εργασίες ώστε να μην υποστεί φθορές. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιο βρετανικό ίδρυμα θα την υποδεχθεί περί το 2022, όταν οι εργασίες ολοκληρωθούν.

Οι «Τάιμς του Λονδίνου» σημείωσαν ότι προηγήθηκαν μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ αξιωματούχων των υπουργείων Πολιτισμού από τις δύο πλευρές της Μάγχης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μέι επρόκειτο να καλωσορίσει το δάνειο ως ένδειξη των ισχυρών δεσμών φιλίας ανάμεσα στο Παρίσι και το Λονδίνο, παρά τη δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit. O σκιτσογράφος της εφημερίδας δεν παρέλειψε να παρουσιάσει τον Μακρόν ως τον «Εμμανουήλ τον κατακτητή», ενώ η Τερέζα Μέι δέχεται βέλος στο μάτι, όπως θρυλείται ότι συνέβη στον Χάρολντ. Ο δε Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον απεικονίζεται να μάχεται έφιππος, με δύο βέλη στα οπίσθια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή