ΚΟΣΜΟΣ

Ζεεχόφερ: «Πολιτική κρίση από τη ματαίωση του συνασπισμού»

zeechofer-politiki-krisi-apo-ti-mataiosi-toy-synaspismoy

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Προειδοποίηση ότι, σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) καταψηφίσουν τον μεγάλο συνασπισμό μεθαύριο στη Βόννη, η Γερμανία κινδυνεύει με σοβαρή πολιτική κρίση, απηύθυνε ο Βαυαρός σύμμαχος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, η Μέρκελ δεν έχει ακόμη καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Η αβεβαιότητα έχει πλήξει τη δημοτικότητά της έπειτα από 12 χρόνια ως επικεφαλής ολόκληρης της Ευρώπης και τώρα έχει εναποθέσει το πολιτικό της μέλλον στο SPD και στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Πολλοί μέσα στο κόμμα του Μάρτιν Σουλτς εμφανίζονται διστακτικοί, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να ανασυγκροτηθούν στην αντιπολίτευση μετά τις κακές εκλογικές επιδόσεις του Σεπτεμβρίου. Οι ίδιοι δηλώνουν άλλωστε δυσαρεστημένοι από το κείμενο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν οι συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες μετά τις πρώτες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού. Ο Ζεεχόφερ δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στην ταμπλόιντ «Μπιλντ» ότι, αν την Κυριακή απορριφθεί το προαναφερθέν κείμενο, η Γερμανία μπαίνει σε περιπέτειες με τη διεξαγωγή νέων εκλογών και ακόμη δυσκολότερες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, Αντρέα Νάλες, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι οι σύνεδροι θα εγκρίνουν τη συμφωνία. «Δεν έχω σχέδιο Β», διεμήνυσε στην εκλογική βάση του κόμματος. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι το ένα τρίτο των συνέδρων παραμένει αναποφάσιστο, αλλά είπε πως είναι πεπεισμένη πως τελικά θα δώσουν το πράσινο φως για τη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού. Η Νάλες χαρακτήρισε καλό το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές, εκτίμηση την οποία αμφισβητεί η νεολαία αλλά και μεγάλη μερίδα του Τύπου στη Γερμανία.