ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση ΗΠΑ μετά τις πληροφορίες για βομβαρδισμούς στο Αφρίν

paremvasi-ipa-meta-tis-plirofories-gia-vomvardismoys-sto-afrin

Πληροφορίες που δίνει στη δημοσιότητα το τουρκικό πυροβολικό περί βομβαριδισμών και πυρκαγιάς στην περιοχή Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, σχολιάζει ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος αναφέρει ότι εάν είναι αληθινή η είδηση, μια τέτοια ενέργεια «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα και δεν θα βοηθούσε στη διασφάλιση της ασφάλειας στα σύνορα της Τουρκίας».

«Δεν πιστεύουμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση υπηρετεί τον σκοπό της διασφάλισης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στην Συρία ούτε και στο να κατευναστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για ασφάλεια στα σύνορά της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, ενώ τόνισε ότι έχει περιορισμένη πληροφόρηση για τις στρατιωτικές κινήσεις της γείτονος.

Στο είδος των απειλών ή δραστηριοτήτων που αναφέρεται η τουρκική πλευρά «δεν νομίζουμε να προωθήσει λύσεις για οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα. Αντίθετα, αποσταθεροποιούν», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Νουρετίν Τσανικλί, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» για την εισβολή στο Αφρίν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά η επιχείρηση της Τουρκίας έχει ξεκινήσει «de facto» με τον βομβαρδισμό της από το τουρκικό έδαφος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχουν εισβάλει χερσαία στρατεύματα στην περιοχή που ελέγχει η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG). «Ολα τα τρομοκρατικά δίκτυα και στοιχεία στη βόρεια Συρία πρέπει να εξαλειφθούν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», είπε χαρακτηριστικά ο Τσανικλί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AlHaber.

Από την πλευρά του, το YPG έκανε νωρίτερα λόγο για βαρύ βομβαρδισμό, με περίπου 70 βλήματα, κουρδικών χωριών της περιοχής Αφρίν, ο οποίος άρχισε γύρω στα μεσάνυχτα της Πέμπτης και συνεχίστηκε το πρωί της Παρασκευής.

Ο Τσανικλί δήλωσε, μάλιστα, ότι η Τουρκία έχει λεπτομερή πληροφόρηση για τις στρατιωτικές υποδομές της κουρδικής πολιτιφυλακής προσθέτοντας ότι είχε αναπτύξει εξελιγμένα όπλα. Εντονη ήταν η προειδοποίηση – απάντηση της Συρίας την Πέμπτη ότι η αμυνά της από αέρος θα καταρρίψει όλα τα τουρκικά αεροσκάφη που θα εκτελούν επίθέσεις στη Συρία.

Με πληροφορίες από Reuters, Επιμέλεια: Εύα Τομαρά