Ενίσχυση γαλλογερμανικού άξονα

Ενίσχυση γαλλογερμανικού άξονα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Η Γερμανία και η Γαλλία μπορούν και πρέπει να αναλάβουν την πρωτοκαθεδρία σε πολλά ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη. Γι’ αυτό αντιλαμβάνομαι ότι η Γαλλία περιμένει μέχρι να αποκτήσουμε νέα κυβέρνηση», δήλωσε χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές απόψεων ανάμεσα στο φιλόδοξο όραμα του Μακρόν για την Ευρώπη και το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι τρεις επίδοξοι εταίροι στη Γερμανία, Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες. Πέντε ώρες πέρασαν μαζί στη γαλλική πρωτεύουσα η καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος σε μια προσπάθεια αναβίωσης και ενίσχυσης του γαλλογερμανικού άξονα με τελικό στόχο την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη.

Στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, το ηγετικό δίδυμο της Ευρώπης εξέφρασε την ελπίδα να οριστικοποιηθούν οι κοινές προτάσεις τους για μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Μάρτιο. Γαλλία και Γερμανία αποτελούν το μισό περίπου ΑΕΠ της Ευρωζώνης και ερήμην τους είναι αδύνατον να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν ασκεί πιέσεις για τη θέσπιση κοινού προϋπολογισμού και θέσης υπουργού Οικονομικών στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Ενα από τα προβλήματα που εμποδίζουν τις καίριες αυτές αποφάσεις είναι η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία, καθώς αύριο καλείται να αποφασίσει η βάση των Σοσιαλδημοκρατών αν θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων προκειμένου να συγκροτηθεί ένας νέος μεγάλος συνασπισμός με τη συντηρητική παράταξη. Η ίδια η Μέρκελ εμφανίστηκε χθες στο Παρίσι αισιόδοξη ότι το κείμενο προγραμματικών αρχών θα εγκριθεί. Οι πιθανότητες όμως είναι μοιρασμένες και οι αναλυτές αποφεύγουν να προβλέψουν το αποτέλεσμα του έκτακτου συνεδρίου στη Βόννη. Γερμανοί αναλυτές βλέπουν πλέον να έχει ξεκινήσει στη χώρα η μετά Μέρκελ εποχή με πολλούς βουλευτές στο κόμμα της να μιλούν για έγκαιρη διαδοχή της καγκελαρίου, ώστε ο επόμενος ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών να είναι ισχυρός εσωκομματικά και να απολαμβάνει τις ευλογίες της.

Προειδοποίηση Σουλτς

Στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών η κατάσταση είναι ακόμη πιο σύνθετη, καθώς σε περίπτωση αδιεξόδου αύριο στη Βόννη, οι πρόωρες εκλογές προοιωνίζονται ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για το κόμμα και την ηγεσία του. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε χθες ο ηγέτης τους, Μάρτιν Σουλτς, στα μέλη του κόμματος. Ο ίδιος εξαρτά εξάλλου την πολιτική του σταδιοδρομία από την ψηφοφορία. Αν απορριφθεί η συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες θα είναι υποχρεωμένος να υποβάλει την παραίτησή του, ενώ το ίδιο θα κληθεί να πράξει και η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Αντρέα Νάλες.

Αν αποτύχουν οι προσπάθειες για σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού, οι εναλλακτικές λιγοστεύουν για τον πρόεδρο της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ. Είτε θα πρέπει να ζητήσει νέες προσπάθειες για τη συγκρότηση «Τζαμάικα» (Χριστιανοδημοκρατών – Πρασίνων – Ελεύθερων Δημοκρατών), είτε να της αναθέσει τη δημιουργία κυβέρνησης μειοψηφίας, είτε να προκηρύξει νέες εκλογές εντός 60 ημερών. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και στην τελευταία αυτή περίπτωση, το αποτέλεσμα –σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις– μάλλον θα είναι παρόμοιο και συνεπώς το αδιέξοδο αναμένεται να παραταθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή