Δεν θα τον άφηνα να χειρίζεται πυρηνικά όπλα

Δεν θα τον άφηνα να χειρίζεται πυρηνικά όπλα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ψυχίατρος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ μία από τις ευθύνες μου ήταν να αξιολογώ τη διανοητική σταθερότητα των ιπταμένων που χειρίζονταν πυρηνικά όπλα, χρησιμοποιώντας τα πρότυπα που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο Πρόγραμμα Αξιοπιστίας Πυρηνικού Προσωπικού. Δεν είναι αναγκαίο να δικαιολογήσει κανείς γιατί οι ένοπλες δυνάμεις θα εφάρμοζαν τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι ένστολοι άνδρες και γυναίκες, που χειρίζονται από οποιαδήποτε θέση τα πυρηνικά όπλα, είναι διανοητικά ισορροπημένοι για να το πράξουν. Παραδόξως, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων είναι το μοναδικό άτομο σε αυτή την αλυσίδα που δεν χρειάζεται τέτοιου είδους ταυτοποίηση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το προσωπικό που χειρίζεται πυρηνικά όπλα πρέπει να βρίσκεται σε καλύτερη φυσική και διανοητική κατάσταση από τους υπολοίπους και αυτό είναι λογικό.

Τα πρότυπα υγείας

Την Τρίτη, ο ιατρός του Λευκού Οίκου, αντιναύαρχος Ρόνι Τζάκσον, δήλωσε ότι η υγεία του προέδρου Τραμπ είναι σε άριστη κατάσταση. Πράγματι, ο πρόεδρος Τραμπ είναι σε καλή κατάσταση. Αλλά τα πρότυπα για τη φυσική και την ψυχική υγεία ενός ανθρώπου είναι διαφορετικό θέμα από την ικανότητά του να επιβλέπει το πυρηνικό μας οπλοστάσιο. Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος Τραμπ ήταν απλώς ο ιπτάμενος Τραμπ και έπρεπε να αξιολογηθεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος; Θα του αναγνώριζα το δικαίωμα να εργάζεται δίπλα σε πυρηνικά όπλα;

Δεν είχα την ευκαιρία να εξετάσω τον πρόεδρο προσωπικά, αλλά τα προειδοποιητικά στοιχεία είναι αρκετά. Τι θα συνέβαινε αν είχα εξωτερική πληροφόρηση ότι ο ιπτάμενος Τραμπ επιδεικνύει διαταραγμένα συναισθήματα; Οτι εμπλέκεται σε υποθέσεις κυβερνητικού εκφοβισμού στο Τwitter; Οτι επανειλημμένως έχει κάνει ψευδείς και σαφώς διαστρεβλωμένες δηλώσεις; Οτι εμφανίζεται με παρανοϊκές ιδέες, ότι παρακολουθείται ή ότι διώκεται από άλλους και ότι συχνά παραβιάζει και δεν σέβεται τα δικαιώματα άλλων; Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία «χτυπούν το κουδουνάκι» στους ψυχιάτρους της Πολεμικής Αεροπορίας. Σίγουρα, δεν θα μπορούσα να του αναγνωρίσω τη δυνατότητα να χειρίζεται πυρηνικά όπλα, χωρίς πολύ βαθύτερη έρευνα.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ψυχίατρος της Πολεμικής Αεροπορίας για να καταδείξει ότι η χώρα μας βρίσκεται σε θέση που δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά. Το Σάββατο το πρωί χτύπησε ο συναγερμός στη Χαβάη και οι κάτοικοι έμαθαν ότι βρίσκονται καθ’ οδόν βαλλιστικοί πύραυλοι, μία πολύ σαφής προειδοποίηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε. Η παγκόσμια ένταση και o φόβος έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Βρισκόμασταν στην ίδια θέση και αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά τώρα –σε αντίθεση με τότε– ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων προσθέτει στον φόβο με τα λόγια και τις πράξεις του. Πάντα υποθέταμε ότι ο άνθρωπος στην κορυφή της πυραμίδας πληροί όλα τα πρότυπα που θέτει η Πολεμική Αεροπορία για τους υπόλοιπους στην αλυσίδα των εντολών. Τι με κρατά ξύπνιο το βράδυ; Η συνειδητοποίηση ότι, στη χειρότερη δυνατή στιγμή, έχουμε έναν αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων που πιστεύω ότι θα αποτύγχανε στην εξέταση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η προεδρική ικανότητα και η έκπτωση των διανοητικών ικανοτήτων είναι ένα θέμα που πάντα απασχολούσε. Η ικανότητα του προεδρικού γραφείου να λειτουργεί αποτελεσματικά χωρίς να εκθέτει τον αμερικανικό λαό σε κίνδυνο, εξαρτάται από τις διανοητικές ικανότητες του ενός ανθρώπου που κατοικεί εκεί. Ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ το είχε υποδείξει σε άρθρο του στο The Journal of the American Μedical Association, το 1994, στο οποίο προειδοποιούσε ότι η χώρα βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο από την πιθανότητα ένας πρόεδρος να καταστεί ανίκανος εξαιτίας «κάποιας νευρολογικής νόσου». Η πιθανότητα ότι ο Ρόναλντ Ρέιγκαν βρισκόταν στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ ενώ ήταν ακόμα πρόεδρος προσθέτει σε αυτές τις ανησυχίες.

Είναι αμφίβολο ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα απαιτήσουν από τον πρόεδρο να υποβληθεί στην αξιολόγηση ενός ψυχιάτρου της Πολεμικής Αεροπορίας. Αλλά υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Κανείς πρόεδρος δεν πρέπει να έχει τη μονομερή εξουσία να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο. Το Κογκρέσο πρέπει να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό και αποστερώντας την πιθανότητα ενός πρώτου πυρηνικού πλήγματος είναι ο σαφής τρόπος να αποκλειστεί ένα επικίνδυνο και παρανοϊκό αποτέλεσμα.

* Ο κ. Steven Buser είναι κλινικός ψυχίατρος και σμηναγός εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή