Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέβασε ρολά

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέβασε ρολά

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν χθες μερικώς τις λειτουργίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, αφότου οι Γερουσιαστές απέτυχαν να κρατήσουν το διακόπτη ανοιχτό. Μια προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών για παράταση της λειτουργίας για ένα ακόμη μήνα απερρίφθη σε ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής τοπική ώρα, καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των Δημοκρατικών για επίδειξη ευαισθησίας στο ζήτημα των νέων μεταναστών χωρίς επίσημα έγγραφα –γνωστών ως Ονειροπόλων (Dreamers).

Οι Ρεπουμπλικανοί που διαθέτουν 51 έδρες στη Γερουσία δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις 60 ψήφους –απαραίτητες για να εγκριθεί η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία προϋποθέτει το κλείσιμο των υπηρεσιών σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν έχει εξασφαλίσει τα κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους.

Υποχρεωτική άδεια

Εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, που δεν θεωρούνται αναγκαίοι, θα τεθούν σε υποχρεωτική προσωρινή άδεια άνευ αποδοχών. Σε παλιότερες ανάλογες περιπτώσεις κάποιες από τις υπηρεσίες χαρακτηρίστηκαν αναγκαίες, όπως το έργο της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, των στρατιωτικών και του FBI.

Οι δυο πλευρές αντήλλαξαν κατηγορίες για τους υπεύθυνους του αδιεξόδου. Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ, κατήγγειλε τις κυνικές αποφάσεις των Δημοκρατικών. Στον αντίποδα ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Τσακ Σούμερ, χαρακτήρισε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προσωπικά υπεύθυνο.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εγκατέλειψε δύο διακομματικές συμφωνίες και πως η αναστολή των κυβερνητικών λειτουργιών αντανακλά με έξοχο τρόπο το χάος που ο ίδιος έχει προκαλέσει.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έκανε λόγο για συμπεριφορά «χαμένων (losers), που εμποδίζουν συστηματικά το κυβερνητικό έργο» και όχι νομοθετών.

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί κατέδειξαν το διχασμό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ως βασική αιτία για την αποτυχία να βρεθεί συναινετική λύση.

Διαπραγματεύσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την ψηφοφορία ο Τραμπ ματαίωσε τα σχέδιά του να ταξιδέψει στη Φλόριντα, όπου επρόκειτο να γιορτάσει τον πρώτο του χρόνο στην προεδρία. Αντ’ αυτού ο Αμερικανός Πρόεδρος πέρασε ολόκληρη τη ημέρα διαπραγματευόμενος με τους ηγέτες του Κογκρέσου. Παρά τη συνάντησή του με τον Σούμερ όμως το απόγευμα της Παρασκευής, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η τελευταία φορά που υπήρξε παύση λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ήταν το 2013 κι είχε διαρκέσει 16 ημέρες θέτοντας σε τεχνική αργία 850.000 δημόσιους υπαλλήλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή