Τα Βαλκάνια και οι εκλογές στη Ρωσία

Τα Βαλκάνια και οι εκλογές στη Ρωσία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ρωσικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η άσκηση της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Τελευταία υποστηρίζεται πως η επιρροή των βαλκανικών θεμάτων στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος δεν είναι μεγάλη καθώς η Ρωσία δίνει την εντύπωση πως έχει επιλέξει να αποστασιοποιηθεί από τις εσωτερικές εξελίξεις των βαλακανικών κρατών. Σε αυτό συνετέλεσαν και η εκλογή φιλοδυτικής κυβέρνησης στα Σκόπια και το αποτυχημένο πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο. Παράλληλα, οι σχέσεις Ρωσίας και βαλκανικών χωρών βρίσκονται χαμηλά στην πολιτική ατζέντα των υποψηφίων, καθώς η επικαιρότητα επικεντρώνεται στην Ουκρανία, στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, και στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, αυτή η διαπίστωση δεν συνεπάγεται την πλήρη αδιαφορία της Ρωσίας για τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια. Η Σερβία και η πολιτική οντότητα της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία θεωρούνται φίλα προσκείμενες στα συμφέροντα της Ρωσίας. Περίπου πριν από μία εβδομάδα, πηγές του Σεράγεβο ανέφεραν πως Ρώσοι μισθοφόροι υποκινούν την ίδρυση παραστρατιωτικής μονάδας που θα παρέχει στήριξη στον ηγέτη της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ. Η εν λόγω κίνηση υποδηλώνει πως τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας στον χώρο των Βαλκανίων παραμένουν ζωντανά.

Την ίδια στιγμή, αισθητή κάνουν την παρουσία τους υποψήφιοι που ζητούν τον τερματισμό της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής. Η υποψήφια Ξένια Σαμπτσάκ διακηρύσσει πως η Ρωσία αποτελεί μέρος της Ευρώπης και τονίζει ότι πρέπει να επιλυθεί άμεσα η έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι θεωρεί πως η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία και να αποσυρθεί από τη Συρία. Από την πλευρά του, ο Πούτιν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού, προς την Ευρώπη, χώρου στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ. Ωστόσο, οι σχέσεις της Ρωσίας με κράτη της περιοχής έχουν υποστεί πλήγματα, ιδίως εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και της στήριξης στους αυτονομιστές της Αν. Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή