Αγκυρα: Δεν επλήγησαν άμαχοι – Κούρδοι: Θα συντρίψουμε αυτή την επιθετικότητα

Αγκυρα: Δεν επλήγησαν άμαχοι – Κούρδοι: Θα συντρίψουμε αυτή την επιθετικότητα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν τουρκικά μαχητικά στοχοθετήθηκαν 108 στρατιωτικοί στόχοι των Κούρδων, ανακοίνωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στην επαρχία Αφρίν της Συρίας.

Ο τουρκικός στρατός δεν διευκρίνισε εάν όλοι οι στόχοι που επλήγησαν βρίσκονταν στην επαρχία Αφρίν.

Εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία μετέδωσε νωρίτερα ότι είδε πολεμικά αεροσκάφη να ίπτανται πάνω από την περιοχή και να βομβαρδίζουν περιοχές στη συριακή επικράτεια.

Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας (YPG) απάντησαν ότι μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η Τουρκία στην επαρχία Αφρίν, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα έπληξε κατοικημένες περιοχές.

«Θα συντρίψουμε αυτή την επιθετικότητα, όπως συντρίψαμε άλλες επιθέσεις αυτού του είδους εναντίον των χωριών και πόλεών μας» προειδοποίησε η YPG.

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες προέτρεψαν άνδρες και γυναίκες στη βόρεια Συρία να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών τους για να προστατεύσουν το Αφρίν.

 

 

Τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίλερσον για τη Συρία

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε σήμερα μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη Συρία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Οι Λαβρόφ και Τίλερσον «συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, περιλαμβανομένων ζητημάτων σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο βόρειο τμήμα της χώρας» επισήμανε το υπουργείο σε ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ μίλησαν επίσης για «τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης (της σύρραξης στη Συρία) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ιδίως στο πλαίσιο του Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου της Συρίας που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιανουαρίου στο Σότσι της Συρίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών έγινε έπειτα από «πρωτοβουλία των ΗΠΑ», συμπλήρωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ρώσοι στρατιώτες αποχώρησαν από το Αφρίν, για «τραυματίες» από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς μιλούν οι YPG

Οι Ρώσοι στρατιώτες και τα μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας που στάθμευαν στο Αφρίν της Συρίας αποχώρησαν από την περιοχή, μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, μετέδωσε το πρακτορείo Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μια μονάδα του ρωσικού Κέντρου για τη συμφιλίωση των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία μεταφέρθηκε από το Αφρίν στο Ταλ Άτζαρ ώστε να μην υπάρξουν απώλειες ή τραυματισμοί μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών.

Η Μόσχα εξέφρασε ανησυχίες για την εμπλοκή της Άγκυρας στη Συρία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το υπουργείο Εξωτερικών, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι η Ρωσία εμμένει στη σταθερή θέση της για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα της συριακής κρίσης που θα βασίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Ένας εκπρόσωπος των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) είπε στο πρακτορείο Reuters ότι τα τουρκικά μαχητικά βομβαρδίζουν την πόλη του Αφρίν και πολλά χωριά γύρω από αυτήν. Υποστήριξε ότι υπάρχουν τραυματίες, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο αυτόν, το Ροτζχάτ Ροτζ, προς το παρόν δεν σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των YPG παρά "μόνο αψιμαχίες" στην περιφέρεια της περιοχής του Αφρίν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή