ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση της Μόσχας στους Κούρδους να παραδώσουν την Αφρίν στη Δαμασκό

protasi-tis-moschas-stoys-koyrdoys-na-paradosoyn-tin-afrin-sti-damasko-2229023

Πριν από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, η Μόσχα είχε προτείνει στους Κούρδους να θέσουν την περιοχή τους υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, δήλωσε στην ρωσική εφημερίδα RBK εκπρόσωπος του κόμματος «Δημοκρατική Συμμαχία».

Ο σύμβουλος του κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης» (PYD) Σιχανόκ Ντίμπο, με δηλώσεις του στην εφημερίδα RBK, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είχε προτείνει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF, η στρατιωτική πτέρυγα του PYD), να παραδώσουν το Αφρίν, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, στις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ώστε να αποτραπεί η τουρκική επιχείρηση κατά των Κούρδων,

Ο Ντίμπο διευκρίνισε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις απέρριψαν την πρόταση της Μόσχας καθώς, όπως είπε, «αυτό δεν θα συμβάλει σε καμία περίπτωση στην επίλυση τη συριακής διένεξης». Ωστόσο ο ίδιος δεν αποκάλυψε ποιος συγκεκριμένα από μέρους της Ρωσίας έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση.

Ακολούθως, η εφημερίδα RBK απέστειλε σχετικό ερώτημα στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο τρεις εκπροσώπους της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG), μετέδωσε και αυτό ότι η Ρωσία πρότεινε στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν να περάσει υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, ώστε να αποτραπεί η τουρκική επίθεση. Το πρακτορείο επικαλείται τον Μπαντράν Τσία Κουρντά, σύμβουλο της κυβέρνησης του Αφρίν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το αίτημα είχε χαρακτήρα τελεσιγράφου, που έλεγε: είτε η Τουρκία αρχίζει την στρατιωτική επίθεση στην Συρία είτε πρέπει να παραδώσει το Αφρίν στη Δαμασκό.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)