Πρόταση της Μόσχας στους Κούρδους να παραδώσουν την Αφρίν στη Δαμασκό

Πρόταση της Μόσχας στους Κούρδους να παραδώσουν την Αφρίν στη Δαμασκό

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, η Μόσχα είχε προτείνει στους Κούρδους να θέσουν την περιοχή τους υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, δήλωσε στην ρωσική εφημερίδα RBK εκπρόσωπος του κόμματος «Δημοκρατική Συμμαχία».

Ο σύμβουλος του κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης» (PYD) Σιχανόκ Ντίμπο, με δηλώσεις του στην εφημερίδα RBK, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είχε προτείνει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF, η στρατιωτική πτέρυγα του PYD), να παραδώσουν το Αφρίν, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, στις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ώστε να αποτραπεί η τουρκική επιχείρηση κατά των Κούρδων,

Ο Ντίμπο διευκρίνισε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις απέρριψαν την πρόταση της Μόσχας καθώς, όπως είπε, «αυτό δεν θα συμβάλει σε καμία περίπτωση στην επίλυση τη συριακής διένεξης». Ωστόσο ο ίδιος δεν αποκάλυψε ποιος συγκεκριμένα από μέρους της Ρωσίας έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση.

Ακολούθως, η εφημερίδα RBK απέστειλε σχετικό ερώτημα στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο τρεις εκπροσώπους της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG), μετέδωσε και αυτό ότι η Ρωσία πρότεινε στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν να περάσει υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, ώστε να αποτραπεί η τουρκική επίθεση. Το πρακτορείο επικαλείται τον Μπαντράν Τσία Κουρντά, σύμβουλο της κυβέρνησης του Αφρίν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το αίτημα είχε χαρακτήρα τελεσιγράφου, που έλεγε: είτε η Τουρκία αρχίζει την στρατιωτική επίθεση στην Συρία είτε πρέπει να παραδώσει το Αφρίν στη Δαμασκό.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή