Αποκρυπτογραφήθηκαν πάπυροι τις Νεκράς Θάλασσας

Αποκρυπτογραφήθηκαν πάπυροι τις Νεκράς Θάλασσας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνητές στο Ισραήλ αποκρυπτογράφησαν ένα από τα εναπομείναντα άγνωστα κομμάτια των παπύρων της Νεκράς Θάλασσας.

Ένας χρόνος χρειάστηκε για να συναρμολογήσουν εξήντα μικροσκοπικά θραύσματα παπύρων, προσδιορίζοντας, έτσι, το όνομα μιας γιορτής που σηματοδοτούσε τις μεταβολές των εποχών. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε πρώτα να βρεθεί ένα άλλο γραπτό με διορθώσεις από τα λάθη του συγγραφέα των παπύρων.

Το 1947 ανακαλύφθηκαν 900 πάπυροι, γραμμένοι από μια αρχαία εβραϊκή σέκτα και έκτοτε έχουν προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον για τον λόγο ότι η συλλογή αυτή θεωρείται το παλαιότερο αντίγραφο της Βίβλου που βρέθηκε ποτέ. Συγκεκριμένα, χρονολογείται τουλάχιστον στον 4ο αιώνα π. Χ.

Αγνωστο παραμένει το ποιος την έγραψε, αν και μερικοί μελετητές θεωρούν ότι προέρχεται από μια ασκητική σέκτα της ερήμου με το όνομα «Essenes».

Η σύνθεση των κομματιών πραγματοποίηθηκε από τον Δρ Eshbal Ratson και τον καθηγητή Jonathan Ben-Dov, του Πανεπιστημίου της Χάιφα. Το έργο τους ήταν εξαιρετικά δύσκολο αφού οι πάπυροι ήταν κωδικοποιημένοι ενώ μερικά από τα θραύσματα τους ήταν μικρότερα από 1 τετραγωνικό εκατοστό.

Τα σχόλια και οι διορθώσεις στα περιθώρια των παπύρων, από κάποιον που διόρθωνε παραλείψεις του συγγραφέα, ήταν αυτά που βοήθησαν τους μελετητές στην αποκρυπτογράφηση των παπύρων. Ο Δρ Ratson, μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Haaretz: «Το καλό της υπόθεσης είναι ότι αυτά τα σχόλια ήταν υπαινιγμοί που με βοήθησαν να συναρμολογήσω το παζλ – μου έδειξαν πώς να ενώσω τους παπύρους».

Στους παπύρους ήταν καταγεγραμμένες εκδηλώσεις της αρχαίας εβραϊκής σέκτας, η οποία ακολουθούσε ημερολόγιο 364 ημερών. Οι εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες σχετίζονταν με την εβραϊκή γιορτή «Shavuot», συνέβαιναν προκειμένου να τιμηθεί το «Νέο Σιτάρι», το «Νέο Κρασί», και το «Νέο Λάδι».

Οι Ακαδημαϊκοί ανακάλυψαν ακόμη και το όνομα της γιορτής που πραγματοποιούσε η σέκτα τέσσερις φορές το χρόνο, και δεν είναι άλλο από το «Tekufah», λέξη που στη σημερινή εβραϊκή γλώσσα σημαίνει «εποχή». 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι λόγω πάπυροι ανεκτίμητης αξίας βρέθηκαν σε σπηλιές στο Qumran, στην δυτική όχθη της Νεκράς Θάλασσας μεταξύ 1947 και 1956, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από έναν νεαρό Βεδουίνο βοσκό που έψαχνε τα χαμένα του πρόβατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή