ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία στη Γερουσία – Τέλος το «λουκέτο» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ

symfonia-sti-geroysia-amp-8211-telos-to-loyketo-stin-kyvernisi-ton-ipa

Σε προσωρινή συμφωνία για να ξεπεραστεί ο σκόπελος του λουκέτου των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των οδηγήθηκαν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στην Γερουσία.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ψηφίσουν από κοινού προσωρινό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά των κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σε κανονικούς ρυθμούς.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο εάν οι οι Ρεπουμπλικανοί εισάγουν «ένα πρόγραμμα προστασίας των νέων μεταναστών από τις απελάσεις»

Ο κ. Σούμερ εκτίμησε ότι το τριήμερο λουκέτο θα αρθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Το τέλος στην αναστολή λειτουργία του κράτους, χαιρέτισε και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

«Χαιρετίζουμε την είδηση ότι εξαιτίας της σθεναρής στάσης του προέδρου Τραμπ, των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, η αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής διοίκησης φτάνει στο τέλος της», δήλωσε ο Πενς στους δημοσιογράφους από την Ιερουσαλήμ, πριν ένα δείπνο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοι κατέληξαν σε έναν προσωρινό συμβιβασμό, ψηφίζοντας υπέρ επί ενός μέτρου που θα εξασφαλίσει προσωρινή χρηματοδότηση για τις δημόσιες υπηρεσίες ως την 8η Φεβρουαρίου.

«Η παράλυση-Σούμερ απέτυχε» δήλωσε αναφερομένος στον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

«Τώρα η κυβέρνηση επαναλειτουργεί, το Κογκρέσο μπορεί να επιστρέψει να εργάζεται για την προώθηση της ατζέντας του προέδρου», συμπλήρωσε.