Γερμανία: Οριακό «ναι» SPD σε μεγάλο συνασπισμό

Γερμανία: Οριακό «ναι» SPD σε μεγάλο συνασπισμό

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο στόχος της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι να αναπτύξουν «κοινές θέσεις σε όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα», ανακοίνωσαν χθες οι ηγέτες των δύο χωρών, στην 55η επέτειο από την υπογραφή της συνθήκης του Ελιζέ. Η σκιά πίσω από τους εορτασμούς, η αβεβαιότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, έγινε μικρότερη την Κυριακή, μετά το «πράσινο φως» του συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών.

Υστερα από πέντε ώρες έντονων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, η πρόταση του επικεφαλής Μάρτιν Σουλτς υπερψηφίστηκε οριακά, με ποσοστό 56% των συνέδρων. Σε μια ομιλία που χαρακτηρίστηκε χλιαρή, ο Σουλτς υποσχέθηκε ότι στην κύρια φάση των διαπραγματεύσεων το SPD θα αποσπάσει βελτιώσεις σε τρία ζητήματα: στις επανενώσεις οικογενειών προσφύγων (ζητεί περισσότερες), στα συμβόλαια εργασίας περιορισμένου χρόνου (ζητεί την κατάργησή τους εφόσον οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες) και στην υγειονομική περίθαλψη (ζητεί εξίσωση των παροχών δημόσιων και ιδιωτικών πλάνων ασφάλισης). Ο Σουλτς επίσης επισήμανε προς όσους θεωρούν ότι ένας νέος «μεγάλος συνασπισμός» θα οδηγήσει σε άνοδο των άκρων, ότι και μια νέα προσφυγή στις κάλπες, ως αποτέλεσμα κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Αστέρας του συνεδρίου ήταν από την πλευρά του προεδρείου η επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, Αντρέα Νάλες, ενώ εναντίον του μεγάλου συνασπισμού καταφέρθηκε με πάθος ο επικεφαλής της νεολαίας, Κέβιν Κίνερτ.

Με δεδομένο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η φάση των κυρίως διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκινάει στο τέλος της εβδομάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διμήνου. Στο τέλος της περιμένει μία ακόμη εσωκομματική δοκιμασία, η έγκριση, δι’ επιστολικής ψήφου, 440.000 μελών των Σοσιαλδημοκρατών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή