Το Δουβλίνο διχάζει την Ε.Ε., λέει ο Μπορίσοφ

Το Δουβλίνο διχάζει την Ε.Ε., λέει ο Μπορίσοφ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Αντί να συγκατανεύσει στο σύστημα των ποσοστώσεων και να ανοίξει τα σύνορα σε περιορισμένο αριθμό αναγνωρισμένων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις επιδιώκει να το αναθεωρήσει. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα της συνάντησης εργασίας που είχε ο Μπάμπις χθες στη Βουλγαρία με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ασκεί από 1ης Ιανουαρίου την ευρωπαϊκή προεδρία.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός είπε ότι το κομμάτι της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, που κατά την άποψή του δεν λειτουργεί σωστά, είναι το σύστημα των ποσοστώσεων, το οποίο, κακώς σύμφωνα με τον ίδιο, καθιερώθηκε με απόφαση του συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. Στρεφόμενος προς τον Μπορίσοφ, ο Μπάμπις εξέφρασε την ελπίδα να προωθήσει η βουλγαρική προεδρία αλλαγές στο σύστημα αυτό. Η άρνηση της Τσεχίας και άλλων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης να υποδεχθούν πρόσφυγες έχει προξενήσει την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών αλλά και χωρών πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Σημειώνεται ότι ο Μπάμπις βρίσκεται στη δεύτερη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, με πιθανή στήριξη είτε από την άκρα Δεξιά είτε από τη σοσιαλδημοκρατία.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μπορίσοφ τάχθηκε εναντίον των κανονισμών του Δουβλίνου, που επιτάσσουν ότι οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξετάζονται από τη χώρα πρώτης εισόδου στην Ε.Ε.

«Η συμφωνία του Δουβλίνου δεν λειτουργεί όπως τη θέλουμε», είπε ο Μπορίσοφ. «Οχι μόνο διαιρεί, πραγματικά διχάζει την Ευρώπη», προσέθεσε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να παραταθεί η ισχύς της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, να κατασκευάσει η Ε.Ε. «ασφαλείς ζώνες» για πρόσφυγες εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων και να απαγορευθεί κάθε είσοδος στην Ε.Ε. από μη αναγνωρισμένα συνοριακά περάσματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή