Ρέει το αίμα στο Αφρίν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλώνει ο φόρος αίματος από την εισβολή της Τουρκίας στην κουρδική περιοχή του Αφρίν, στη βόρεια Συρία, καθώς η κουρδική πολιτοφυλακή YPG προβάλλει ισχυρή αντίσταση στα τουρκικά στρατεύματα και τους συμμάχους τους.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, στις τρεις πρώτες ημέρες των τουρκικών επιχειρήσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 54 μαχητές και από τα δύο στρατόπεδα. Από αυτούς, οι 26 ήταν Κούρδοι αντάρτες και οι 19 Σύροι αντικαθεστωτικοί του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που υποστηρίζεται από την Τουρκία, ενώ εννέα πτώματα δεν είχαν ακόμη ταυτοποιηθεί. Από την πλευρά της, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε χθες από κουρδικά πυρά. Εξάλλου, 22 άμαχοι, αρκετοί εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από τις επιδρομές της τουρκικής αεροπορίας, που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».

Εκκληση προς ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Κίνο Γκάμπριελ, κάλεσε χθες τις ΗΠΑ και τις άλλες δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να προστατέψουν τους Κούρδους από την τουρκική επίθεση. Ο Κούρδος εκπρόσωπος υπενθύμισε στις ΗΠΑ τις «κοινές, αξιέπαινες μάχες» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και το μεγάλο τίμημα που πλήρωσαν οι ομοεθνείς του. Ωστόσο η κυβέρνηση Τραμπ, παρά την υποστήριξη που παρείχε στους Κούρδους σε πολεμικό υλικό και στρατιωτική εκπαίδευση, δεν φαίνεται διατεθειμένη να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον όσο και ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται τις «νόμιμες ανησυχίες» της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια, αν και συνέστησαν αυτοσυγκράτηση.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα αποσυρθούν αν δεν «εκκαθαριστεί» ολοκληρωτικά το Αφρίν από Κούρδους μαχητές, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση διεξάγεται «σε συμφωνία» με τη Μόσχα. Το Κρεμλίνο δεν επιβεβαίωσε επισήμως αυτή την εκδοχή, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέρριψε στην Ουάσιγκτον την ευθύνη για το νέο μέτωπο που άνοιξε στον συριακό εμφύλιο. «Η Ουάσιγκτον ενθάρρυνε και συνεχίζει να ενθαρρύνει ενεργά τις αποσχιστικές φιλοδοξίες των Κούρδων… Είτε οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση είτε πρόκειται για εσκεμμένη πρόκληση», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Ταγίπ Ερντογάν ξιφούλκησε εναντίον της προοδευτικής, τουρκοκυπριακής εφημερίδας Africa, η οποία καταδίκασε την εισβολή στο Αφρίν, κάνοντας λόγο για «άλλη μία επιχείρηση κατοχής από τον τουρκικό στρατό» και παραλληλίζοντάς την με την εισβολή του 1974 και την κατοχή της βόρειας Κύπρου. «Τι ανήθικο είναι αυτό, τι αηδιαστικό. Οι αδελφοί μου της βόρειας Κύπρου πρέπει να δώσουν την απαραίτητη απάντηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ανταποκρινόμενοι στην έκκλησή του, Τουρκοκύπριοι εθνικιστές και έποικοι πολιόρκησαν χθες τα γραφεία της Africa στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας. Ορισμένοι από αυτούς έσπασαν τη γυάλινη πόρτα της εισόδου, έγραψαν συνθήματα («Ο Αλλάχ είναι Μεγάλος», «Μπάσταρδοι των Ελληνοκυπρίων») και απειλούσαν τους δημοσιογράφους της εφημερίδας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή