Προειδοποίηση Μπερλουσκόνι προς Βρυξέλλες

Προειδοποίηση Μπερλουσκόνι προς Βρυξέλλες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή προειδοποίηση στους Ευρωπαίους αξιωματούχους απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ώστε να μην υπάρξει οποιουδήποτε είδους παρέμβαση στις επερχόμενες ιταλικές εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Ο Μπερλουσκόνι αναμενόταν χθες να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με στελέχη της Ε.Ε. σε μια προσπάθεια να κατευνάσει όσους φοβούνται την ευρωσκεπτικιστική συνεργασία που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στο κόμμα του, Φόρτσα Ιτάλια, και τα ακροδεξιά κόμματα της Λέγκας του Βορρά και των Αδελφών της Ιταλίας. Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε σε ιταλική εφημερίδα πως «θα ήταν καλό εάν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών απείχαν από ενδεχόμενη παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία. Οι Ιταλοί είναι ένας σοφός και ώριμος λαός που γνωρίζει πολύ καλά πώς να κάνει υπεύθυνες επιλογές χωρίς την κηδεμονία των Βρυξελλών».

Η εν λόγω αντίδραση του Μπερλουσκόνι δεν είναι τυχαία καθώς νωρίτερα ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, είχε δηλώσει πως επιθυμεί μία «φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση μετά το πέρας των ιταλικών εκλογών». Το σχόλιο ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως μια κρυφή προσπάθεια του ίδιου να προωθήσει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του τέως πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Κατόπιν τούτων, ο Μπερλουσκόνι επιχειρεί να επιστρέψει δυναμικά στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, προσπαθώντας να αφήσει πίσω την καταδίκη για φορολογική απάτη και τα σεξουαλικά σκάνδαλα που τον οδήγησαν στην παραίτηση το 2011. Η συνεργασία των τριών συντηρητικών κομμάτων υπολογίζεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, γύρω στο 37%, με αποτέλεσμα να πιθανολογείται πως θα καταλάβει τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες. Ακόμα και αν δεν σχηματιστεί βιώσιμη πλειοψηφία, κάτι που είναι το πιθανότερο σενάριο, ο Μπερλουσκόνι ενδεχομένως να αναδειχθεί στον βασικό ρυθμιστή των μετεκλογικών συνεργασιών.

Παράλληλα, το αντισυμβατικό Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, παρουσίασε το βασικό προεκλογικό πρόγραμμα 20 σημείων, χωρίς καμία αναφορά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος αποτελούσε κεντρικό αίτημα του κόμματος, ωστόσο η προοπτική αυτή είχε σκορπίσει τον φόβο στις αγορές λόγω του πιθανού κινδύνου κατάρρευσης της ενιαίας νομισματικής ζώνης. Πέρα από το δημοψήφισμα, ο υποψήφιος του κόμματος για την πρωθυπουργία Λουίτζι ντι Μάιο ανακοίνωσε την πρόθεση να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την επόμενη μέρα των εκλογών, κάτι που στο παρελθόν αποτελούσε κόκκινη γραμμή σε περίπτωση εκλογικής νίκης. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους πως «οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να μας απαντήσουν γιατί δεν συγκλίνουν επί του συγκεκριμένου προγράμματος, και θα τους ρωτήσουμε το βράδυ της 4ης Μαρτίου». Οι κυβιστήσεις του Μάιο αποτελούν μια απελπισμένη προσπάθεια του ίδιου να διασφαλίσει τη νίκη στις εκλογές μέσω της υιοθέτησης μιας φιλοεπιχειρηματικής ατζέντας, ώστε να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης. Το Κίνημα 5 Αστέρων προηγείται στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης περίπου 28%, πέντε μονάδες πάνω από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή