Τσεχία: Ο Ζέμαν δεν θα αφήσει την επιλογή του πρωθυπουργού στον πιθανό διάδοχό του

Τσεχία: Ο Ζέμαν δεν θα αφήσει την επιλογή του πρωθυπουργού στον πιθανό διάδοχό του

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν θα δώσει και πάλι εντολή στον Αντρέι Μπάμπις, ανεξάρτητα από το αν θα εξασφαλίσει και νέα προεδρική θητεία όπως είπε ο ίδιος, εμποδίζοντας έτσι τον διορισμό κάποιου άλλου προσώπου στην πρωθυπουργία από τυχόν νέο επικεφαλής κράτους.

Ο Μπάμπις, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ηγέτης του κόμματος ANO, ο οποίος κέρδισε τον Οκτώβριο τις βουλευτικές εκλογές, παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία την περασμένη εβδομάδα αφού έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή, όπου δεν διαθέτει πλειοψηφία.

Ο Ζέμαν επανέλαβε αργά χθες το βράδυ στη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ ότι θα δώσει μια ακόμη ευκαιρία στον Μπάμπις να σχηματίσει κυβέρνηση, πιθανόν δίνοντάς του το περιθώριο εντός μηνών να εξασφαλίσει εταίρους ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Αυτό μπορεί να συμπέσει με την λήξη της εντολής του Ζέμαν, στις 7 Μαρτίου, όταν θα εγκαταλείψει την προεδρία αν ο αντίπαλός του Γίρι Ντράχος κερδίσει τις εκλογές αυτό το σαββατοκύριακο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας δίνουν στον Ζέμαν και τον Ντράχος σχεδόν ίδιες πιθανότητες εκλογής.

Όπως είπε ο Ζέμαν, αν χάσει τις εκλογές, θα επισπεύσει τον διορισμό του Μπάμπις.

«Ο κύριος Γίρι Ντράχος δεν θα έχει την ευκαιρία να κάνει τον διορισμό», είπε ο Ζέμαν.

Σε περίπτωση νίκης του θα καθυστερήσει τον διορισμό μέχρι ο Μπάμπις να εξασφαλίσει αρκετή κοινοβουλευτική στήριξη.

Το ANO διαθέτει 78 έδρες στην 200 εδρών κάτω βουλή.

Ο Ζέμαν παρέχει στήριξη στον Μπάμπις και το ANO έχει με τη σειρά του προσφέρει στήριξη σε εκείνον για πρόεδρο παρότι στο παρελθόν ο Μπάμπις είχε επικρίνει έντονα τον Ζέμαν.

Ο φιλοδυτικός ακαδημαϊκός Ντράχος έχει δηλώσει ότι θα συμβουλεύσει τον Μπάμπις να μην επιδιώξει την πρωθυπουργία όσο εκκρεμούν οι κατηγορίες για απάτη με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που τον βαρύνουν.

Ο Μπάμπις κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης αν καταδικαστεί, αλλά αρνείται τις κατηγορίες.

Από την περασμένη εβδομάδα που παραιτήθηκε ηγείται υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τον σχηματισμό νέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή