Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις για «τρομοκρατική προπαγάνδα» κατά των επιχειρήσεων στο Αφρίν

Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις για «τρομοκρατική προπαγάνδα» κατά των επιχειρήσεων στο Αφρίν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται αμείωτες οι συλλήψεις στην Τουρκία εναντίον των υπόπτων για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και σκόπιμη αμαύρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει η Άγκυρα στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). 

Στο πλαίσιο του νέου αυτού κύματος συλλήψεων, το οποίο ξεκίνησε οργανωμένα χτες, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα τουλάχιστον 55 ανθρώπους ως ύποπτους για σκόπιμη δυσφήμιση των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Χθες, Δευτέρα, συνελήφθησαν άλλα 24 άτομα, με ορισμένες πηγές να κάνουν λόγο για περισσότερα από 30.

Πιο συγκεκριμένα, 23 ύποπτοι συνελήφθησαν στη Σμύρνη, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Τσερκέζ Αϊντεμίρ, σύμφωνα με το Anadolu. 14 ακόμη άτομα συνελήφθησαν στις επαρχίες Βαν, Ιγκντίρ και Μους, ενώ πέντε στη Μερσίνη.

Οι συλλήψεις γίνονται παράλληλα με την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία εναντίον των ΥPG, πολιτοφυλακή που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» και θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ενώ οι ΗΠΑ την αντιμετωπίζουν ως την πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική δύναμη εναντίον του καταρρέοντος Ισλαμικού Κράτους. Ενδεικτικά, οι YPG πρωταγωνίστησαν πέρυσι στην ανακατάληψη της Ράκα, της «πρωτεύουσας» του χαλιφάτου.

Εκτός από τις συλλήψεις αυτές, έρευνα ξεκίνησε χθες Δευτέρα εναντίον τεσσάρων βουλευτών του HDP που κάλεσαν σε διαδηλώσεις εναντίον της επιχείρησης στη βόρεια Συρία, ενώ η αστυνομία εμπόδισε την Κυριακή τη διεξαγωγή δύο διαδηλώσεων κατά της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», μία στην Κωνσταντινούπολη και μία στο Ντιγιάρμπακιρ.

Επιπλέον, έχουν εκδοθεί δεκάδες εντάλματα σύλληψης εναντίον ατόμων που ελέγχονται από τις αρχές για «τρομοκρατική προπαγάνδα» εναντίον της νέας εκστρατείας του τουρκικού καθεστώτος, ενώ ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διεξάγει αντίστοιχη έρευνα εις βάρος 57 ατόμων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑP)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή