Σεισμός μεγέθους 7,9 Ρίχτερ έπληξε την Αλάσκα

Σεισμός μεγέθους 7,9 Ρίχτερ έπληξε την Αλάσκα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην πολιτεία της Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών, 250 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τσίνιακ. Στα 10 χιλιόμετρα εκτιμάται το εστιακό του βάθος από τη γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ.

Η αρχική προειδοποίηση για κίνδυνο τσουνάμι που ενδεχομένως θα έπληττε τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά, ανακλήθηκε ύστερα από «επεξεργασία των νεότερων επιστημονικών δεδομένων». Η προειδοποίηση για τσουνάμι συμπεριλάμβανε αρχικά και τη Χαβάη, ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ήρθη για τη νησιωτική πολιτεία.

Οι αρχές του Άνκορατζ τέθηκαν σε επιφυλακή, προειδοποιώντας για μία «έκτακτη απειλή για τη ζωή και τις ιδιοκτησίες των κατοίκων» της πολιτείας. Συγκεκριμένα, η προειδοποίηση των αρχών καλεί τους κατοίκους των περιοχών που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό, να αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, λόγω των πιθανοτήτων για την έλευση του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Στη μικρή πόλη Κόντιακ, στο ομώνυμο νησί της πολιτείας, μία από τις πιο κοντινές κατοικημένες περιοχές στο επίκεντρο του σεισμού, εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε σχολείο της πόλης, φοβούμενοι το σενάριο ενός επικείμενου καταστροφικού τσουνάμι.

Προειδοποίηση εξέδωσε και ο κυβερνήτης της πολιτείας, Μπιλ Ουόκερ, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να υπακούσουν τις αρχές, όποτε αυτές τους καλέσουν να εκκενώσουν τις οικίες τους και να κινηθούν προς της ενδοχώρα ή σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Παρότι ισχυρότατη, η σεισμική δόνηση δεν έχει προκαλέσει τραυματισμούς ή καταστροφές, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή