Προσωρινή λύση στο «λουκέτο» στις ΗΠΑ

Προσωρινή λύση στο «λουκέτο» στις ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεώθηκαν χθες σε αργία άνευ αποδοχών, ύστερα από την αποτυχία του Κογκρέσου να ψηφίσει νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την ομαλή χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Η σχετική προθεσμία εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα από χθες το πρωί να βάλουν «λουκέτο» οι «μη θεμελιώδεις» υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης: οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι στα υπουργεία Παιδείας, Στέγασης, Περιβάλλοντος και Εμπορίου έμειναν στα σπίτια τους, ενώ πολλά εθνικά πάρκα και μνημεία παρέμειναν κλειστά. Αντιθέτως, οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την εθνική και δημόσια ασφάλεια, την εναέρια κυκλοφορία, την ηλεκτροδότηση, όπως και πολλές υπηρεσίες υγείας λειτούργησαν κανονικά.

Από μόνη της, η αναστολή λειτουργιών της κεντρικής κυβέρνησης (shutdown), λόγω διαφωνιών μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων σε ζητήματα προϋπολογισμού, δεν είναι κάτι ασύνηθες για την αμερικανική πολιτική παράδοση. Το τελευταίο παρόμοιο κρούσμα σημειώθηκε το 2013, εξαιτίας της σφοδρής αντιπαλότητας των Ρεπουμπλικανών –οι οποίοι πλειοψηφούσαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων– στη μεταρρύθμιση Υγείας τού τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Το «λουκέτο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες είχε κρατήσει 16 ημέρες και υπολογίζεται ότι κόστισε στην αμερικανική οικονομία περί τα 2 δισ. δολάρια.

Το αξιοσημείωτο του φετινού «λουκέτου» είναι ότι εκδηλώθηκε τη στιγμή που το προεδρικό κόμμα, οι Ρεπουμπλικανοί, έχει την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Το γεγονός αυτό αποτελεί πλήγμα για τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έχει επενδύσει πολλά στη φήμη του ως deal maker, δηλαδή ανθρώπου που είναι σε θέση, είτε ως επιχειρηματίας είτε ως πολιτικός, να κλείνει δύσκολες συμφωνίες. Οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν οριακή πλειοψηφία (51-49) στη Γερουσία, αλλά για θέματα προϋπολογισμού, όπως και για άλλα σοβαρά νομοθετήματα, απαιτείται πλειοψηφία 60 ψήφων.

Η κυριότερη διαφωνία εντοπίζεται στην εκπεφρασμένη βούληση του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει την πολιτική Ομπάμα που προστάτευε από τον κίνδυνο απέλασης τους λεγόμενους Dreamers, μετανάστες χωρίς χαρτιά που ήρθαν σε παιδική ηλικία με τους γονείς τους ή άλλα συγγενικά τους πρόσωπα και μεγάλωσαν στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διακομματική επιτροπή γερουσιαστών προσπαθούσε να καταλήξει σε κοινά αποδεκτή πρόταση. Τελικά η Γερουσία ενέκρινε χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) την εν λόγω συμβιβαστική πρόταση με μεγάλη πλειοψηφία (81-18), κάτι που επιτρέπει τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, δίνοντας ταυτόχρονα χρόνο για να συζητηθούν στο Κογκρέσο τα επίμαχα προβλήματα σχετικά με τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή