Το 2019 μεταφέρεται η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Το 2019 μεταφέρεται η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε χθες ενώπιον του Κοινοβουλίου πως η αμερικανική πρεσβεία θα μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ μέχρι το τέλος του 2019.

Ο Πενς είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται το Ισραήλ ύστερα από την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. Ο Μάικ Πενς τόνισε πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα προβεί αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «οι ΗΠΑ επέλεξαν την πραγματικότητα έναντι της επιστημονικής φαντασίας – και η πραγματικότητα είναι η μόνη βάση για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη».

Η ομιλία του αντιπροέδρου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των Παλαιστινίων, καθώς οι ίδιοι απορρίπτουν κατηγορηματικά τον διαμεσολαβητικό ρόλο των ΗΠΑ, με τον επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών να δηλώνει πως «είναι αποδεδειγμένο πως η αμερικανική κυβέρνηση είναι μέρος του προβλήματος παρά η λύση». Την Κυριακή είχε προηγηθεί η τεταμένη συνάντηση του Πενς με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, όπου οι δύο άνδρες «συμφώνησαν πως διαφωνούν», κατά τη χαρακτηριστική δήλωση του Αμερικανού αντιπροέδρου.

Σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους απέναντι στο παλαιστινιακό κράτος. Ο Μαχμούντ Αμπάς κατέστησε σαφές πως είναι αναγκαίο η Ε.Ε. να αναγνωρίσει πάραυτα την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους, και τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Υιοθετώντας διαλλακτική στάση, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους πως «θα συνεχίσει να σέβεται τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Ισραήλ», ανασκευάζοντας προηγούμενη τοποθέτησή του, σύμφωνα με την οποία οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Οσλο «θεωρούνται πλέον νεκρές». Η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι διαβεβαίωσε τον Αμπάς αναφορικά με τη «σταθερή δέσμευση της Ενωσης για μια λύση των δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα». Η Ε.Ε. θεωρεί πως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ (της Δυτικής, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, και της Ανατολικής, ως πρωτεύουσας των Παλαιστινίων) θα πρέπει να εντάσσεται σε έναν ευρύτερο διακανονισμό ειρήνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή