Φόβοι για επικίνδυνες πλημμύρες στη Γαλλία

Φόβοι για επικίνδυνες πλημμύρες στη Γαλλία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητική αύξηση στη στάθμη των ποταμών Σηκουάνα και Ρήνου, στη Γαλλία, έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας συνεχόμενων βροχοπτώσεων. Για προληπτικούς λόγους, οι γαλλικές αρχές υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν στη διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους κοντά στις όχθες του Σηκουάνα, από τα ανατολικά της πρωτεύουσας μέχρι την περιοχή του Πύργου του Aϊφελ. Από αύριο, το τμήμα της γραμμής C του σιδηροδρομικού δικτύου που περνάει μέσα από το Παρίσι θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την Παρασκευή.

Μέσα σε μία νύχτα, η στάθμη του Σηκουάνα ανέβηκε κατά 40 εκατοστά και έφτασε τα 4,92 μέτρα, ενώ οι προβλέψεις αναφέρουν πως η στάθμη θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 5,70 μέτρα μέχρι το Σάββατο, σύμφωνα με επίσημη δήλωση της αστυνομίας. Εκτός από τον Σηκουάνα, σημειώθηκε ανησυχητική άνοδος της στάθμης των υδάτων του Ρήνου, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι Αρχές να εκτρέψουν τα νερά σε μια αποξηραμένη έκταση στο νότιο Στρασβούργο. Την ίδια στιγμή, 23 διαμερίσματα παραμένουν σε πορτοκαλί συναγερμό, ενώ οι Αρχές καλούν τους κατοίκους σε επαγρύπνηση και προειδοποιούν πως οι πλημμύρες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Το 2016, αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την άνοδο της στάθμης του Σηκουάνα λίγο πάνω από τα έξι μέτρα, ενώ το διάσημο Μουσείο του Λούβρου είχε αναγκαστεί να κάνει μεταφορά πολύτιμων έργων τέχνης ώστε να τα προφυλάξει. Τότε, η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από τις πλημμύρες ανήλθε περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Το ρεκόρ ανόδου της στάθμης είναι τα 8,6 μέτρα και είχε σημειωθεί το 1910, με αποτέλεσμα χιλιάδες Παριζιάνοι να αναγκαστούν να μετοικήσουν ώστε να σωθούν από τις πλημμύρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή