«Ούτε σε πορτ-μπαγκάζ» ο Πουτζντεμόν

«Ούτε σε πορτ-μπαγκάζ» ο Πουτζντεμόν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ινιάσιο Θόιδο δήλωσε χθες ότι οι υπηρεσίες της χώρας εργάζονται ώστε ο Κάρλες Πουτζντεμόν να μην περάσει τα σύνορα «ούτε μέσα σε πορτ-μπαγκάζ». Ο έκπτωτος πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας, νικητής των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου, άφησε χθες να εννοηθεί ότι θα αποπειραθεί να δώσει το «παρών» στη διαδικασία επανεκλογής του στην προεδρία της Καταλωνίας από την τοπική Βουλή.

«Εργάζομαι για να μπορώ να βρίσκομαι στην κοινοβουλευτική συζήτηση ελεύθερα. Η επιστροφή μου στη Βαρκελώνη θα είναι καλή είδηση όχι μόνο για τον καταλανικό λαό, αλλά και για τον ισπανικό λαό και την ισπανική δημοκρατία» είπε ο Πουτζντεμόν από την Κοπεγχάγη, χωρίς να προσφέρει περισσότερες διευκρινίσεις. Η συνεδρίαση της καταλανικής Βουλής, στην οποία η αυτονομιστική πλειοψηφία προβλέπεται να τον αναγορεύσει εκ νέου σε πρόεδρο, πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου. Χθες ο Πουτζντεμόν απέσυρε το αίτημα να ψηφίσει υπέρ του εαυτού του δι’ αντιπροσώπου, προκειμένου να μην υπάρξει έρεισμα για την εκ προοιμίου δικαστική απαγόρευση της συνεδρίασης. Η Μαδρίτη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει ψήφους δι’ αντιπροσώπου, αφού αυτό δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της καταλανικής Βουλής.

«Ο Πουτζντεμόν συμπεριφέρεται με ανευθυνότητα που έχει φθάσει σε απίθανα όρια», δήλωσε ο Χουάν Ινιάσιο Θόιδο. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι, ένα άτομο με τέτοια συμπεριφορά δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνει και εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για να το αποφύγουμε. Εχουμε συστήσει δύναμη που δρα στα σύνορα, μέσα στη χώρα, παντού».

Στην Κοπεγχάγη, ο Πουτζντεμόν μετείχε σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο και συναντήθηκε με μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, σχολιάζοντας ότι είναι ειρωνικό να μπορεί να παρίσταται σε κοινοβούλια άλλων χωρών, αλλά όχι σε κάποιο από τα κοινοβούλια της Ισπανίας. Εις βάρος του εκκρεμούν βαρύτατες κατηγορίες μετά το παράνομο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλωνίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή