Σε επιφυλακή για βίαιη έκρηξη ηφαιστείου

Σε επιφυλακή για βίαιη έκρηξη ηφαιστείου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο ενεργό ηφαίστειο των Φιλιππίνων απελευθέρωσε πίδακες κόκκινης καυτής λάβας καθώς και τέφρα σε μια εκπληκτική αλλά όλο και περισσότερο επικίνδυνη έκρηξη που έχει ήδη οδηγήσει 56.000 χωρικούς σε ειδικά καταφύγια.

Οι πίδακες της λάβας προσέγγισαν τα 700 μέτρα πάνω από τον κρατήρα του όρους Μαγιόν, ενώ οι καπνοί ανέβηκαν στα τρία χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και τουλάχιστον δύο φορές την Τρίτη σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων. Μια έκρηξη το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν η πιο ισχυρή από τη στιγμή που το ηφαίστειο άρχισε να παρουσιάζει δραστηριότητα.

«Δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε τη νύχτα λόγω των υπόκωφων βοών. Ακουγόταν σαν ένα αεροπλάνο που ήταν έτοιμο να προσγειωθεί» δήλωσε ο Κουιντίν Βελάρντο, ένας αγρότης 59 ετών στο Associated Press. Ο αγρότης, που κατοικεί σήμερα σε καταφύγιο στην πόλη Λεγκαζπί, μεταφέρθηκε εκεί με τη γυναίκα του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του. Παρά τον κίνδυνο, ο Βελάρντο δηλώνει ότι χρειάστηκε να επιστρέψει στο χωριό του, περίπου οκτώ χιλιόμετρα από το ηφαίστειο, για να μεταφέρει την αγελάδα του και τον νεροβούβαλό του σε ασφαλές σημείο. Λίγα λεπτά αργότερα, το ηφαίστειο εκτόξευσε την μαύρη τέφρα του πέρα από τα σύννεφα στον γαλανό ουρανό. Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να συμβεί μια βίαιη έκρηξη.

Μετά την έκρηξη της Δευτέρας, οι Αρχές έχουν θέσει το επίπεδο συναγερμού στο τέσσερα σε μία κλίμακα πέντε βαθμίδων και έχουν επεκτείνει τη ζώνη κινδύνου στα οκτώ χιλιόμετρα από τον κρατήρα, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες άλλοι κάτοικοι πρέπει να απομακρυνθούν, ανάμεσα στους οποίους και τουλάχιστον 12.000 που επέστρεψαν στις κατοικίες τους όταν η μανία του βουνού προσωρινά καταλάγιασε. Μέχρι στιγμής 56.217 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο σε 46 κέντρα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι θα ζητήσουν να διακοπούν η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στη ζώνη αποκλεισμού ώστε να αποθαρρύνουν τους χωρικούς από το να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες αλλά ζητήθηκε τα αεροσκάφη να παραμείνουν μακριά από τον κρατήρα του ηφαιστείου, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν δεκάδες πτήσεις εσωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή