ΚΟΣΜΟΣ

Τις εξελίξεις στην Τουρκία και τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες συζήτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων

tis-exelixeis-stin-toyrkia-kai-ti-voitheia-pros-toys-prosfyges-syzitise-to-kolegio-ton-epitropon-2229437

Αναλυτική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας διεξήχθη σήμερα κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων. Όπως ανέφερε η επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Βιέρα Γιούροβα κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες για την ατζέντα της συνεδρίασης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής ατζέντας για την άμυνα των επόμενων βδομάδων και μηνών.

Το Κολέγιο έκανε επίσης μια πρώτη συζήτηση για το πώς να συνεχίσει την παροχή βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.

Ειδικότερα, μέσα από το Ταμείο Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, η γειτονική χώρα έχει λαμβάνειν συνολικά 3 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,85 δια. έχουν ήδη εκταμιευθεί για τη χρηματοδότηση 72 έργων. Τα υπόλοιπα μένουν να εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του έτους στη βάση της εφαρμογής νέων έργων για τους πρόσφυγες με ορίζοντα το 2021.

Η Επιτροπή δήλωσε σήμερα την πρόθεσή της να προχωρήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης με βάση τις προϋποθέσεις που ακολουθήθηκαν και στην πρώτη. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από επαφές υψηλού επιπέδου, ενώ πιθανή είναι η σύγκληση μιας Συνόδου Κορυφής μεταξύ της ηγεσίας της ΕΕ και της Τουρκίας την ερχόμενη άνοιξη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ