Μακρόν από Νταβός: Παγκόσμια συνεργασία κατά της τρομοκρατίας των αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης

Μακρόν από Νταβός: Παγκόσμια συνεργασία κατά της τρομοκρατίας των αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε σε μία «παγκόσμια συμφωνία» κατά των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, βρίσκεται μία «μεγάλων διαστάσεων» κρίση.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις το 2018, εφόσον θέλει να είναι ανταγωνιστική οικονομικά με μεγάλες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι «πιο φιλόδοξες» χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να «βγουν μπροστά» στο ζήτημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σημείωσε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι πρέπει να το κάνουν ανεξάρτητα από το τι θέλουν οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τους.

«Οι λιγότερο φιλόδοξοι δεν πρέπει να μπλοκάρουν τους πιο φιλόδοξους», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε ένα «πολύ ισχυρότερο και δικαιότερο» σύστημα συνεργασίας. Επιπλέον, προσέθεσε ότι οι χώρες ΕΕ πρέπει να συντονίσουν τις φορολογικές τους πολιτικές. 

Τοποθετούμενος για το ζήτημα της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε σε «πολύπλευρες δράσεις» και ευρύτερη διακρατική συνεργασία, με σκοπό την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση αυτών των φαινομένων σε όλο τον κόσμο.

Αναφερόμενος εμμέσως στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τη σκληρή εξωτερική του πολιτική εναντίον της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, ο Γάλλος πρόεδρος κατέκρινε τη μονομερή στάση του, τονίζοντας ότι «ο αγώνας εναντίον εγκληματικών οργανώσεων δεν πρέπει να λειτουργεί ως αιτιολόγηση για τον κατακερματισμό των αντιδράσεων μας». 

Σύμφωνα με τον Μακρόν, οι κοίνες δράσεις θα λειτουργήσουν πιεστικά προς χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, χωρίς ωστόσο «να οδηγήσουν στον κατακερματισμό των ευρύτερων γεωγραφικών τους περιοχών». Οι πολύπλευρες πολιτικές και διπλωματικές δράσεις θα βοηθήσουν στην επίτευξη ειρήνης σε διάφορες ταραχώδεις περιοχές του κόσμου, όπως η Μέση Ανατολή, προσέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει μόνο να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μία ειρήνη με διάρκεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή