Αίτημα Τραμπ σε Ερντογάν για αποκλιμάκωση της έντασης στη Συρία

Αίτημα Τραμπ σε Ερντογάν για αποκλιμάκωση της έντασης στη Συρία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τη νέα τροπή που έχει πάρει τις τελευταίες μέρες η συριακή κρίση, μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία με στόχο την καταπολέμηση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. 

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Τούρκο ομόλογο του να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει κινήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε άμεση σύγκρουση τις δυνάμεις του αμερικανικού και του τουρκικού στρατού. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η κλιμάκωση της βίας στην πόλη του Αφρίν στη βόρεια Συρία, θέτει σε κίνδυνο τους κοινούς στόχους των ΗΠΑ και της Τουρκίας στη συριακή κρίση, ζητώντας από τον Τούρκο πρόεδρο να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποκλιμακώσει την ένταση, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολυάριθμων θυμάτων από τον άμαχο πληθυσμό και νέας άυξησης του αριθμού των εκτοπισμένων ανθρώπων και των προσφύγων.

Επίσης, πρότεινε στον Ερντογάν στενότερη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων, με σκοπό να βρεθούν λύσεις στους διάφορους προβληματισμούς του τουρκικού κράτους σχετικά με την ασφάλεια στα νότια σύνορα του.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Αμερικανό ομόλογο του, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να δίνουν όπλα στους Κούρδους πολιτοφύλακες των YPG, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ερντογάν.

Η επιχείρηση εναντίον του κουρδικού θύλακα του Αφρίν, η οποία ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο, στοχεύει στην «εκδίωξη των τρομοκρατικών στοιχείων» από την πόλη, κάτι που είναι αναγκαίο για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, και διεξάγεται στη βάση του διεθνούς δικαίου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε την ίδια ημέρα που ο Ερντογάν ανακοίνωσε την επέκταση των επιχείρησεων στην πόλη της Μανμπίτζ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άμεση σύγκουση των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο συμμάχων στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες στηρίζονται από την Ουάσιγκτον στον αγώνα που διεξάγουν κατά του Ισλαμικού Κράτους, θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από την Άγκυρα.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ανησυχίες για τη γενικότερη πολεμική ρητορική που κυριαρχεί στην Τουρκία, καθώς και για τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη φυλακή λόγω της παρατεταμένης κατάστασης έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή