Αφγανιστάν: Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος

Αφγανιστάν: Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στην Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν εναντίον μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) για παιδιά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι. Η επίθεση ξεκίνησε το πρωί με την ανατίναξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά έξω από τα γραφεία της ΜΚΟ Save the Children, ενώ στη συνέχεια περίπου έξι ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα όπου συγκρούστηκαν με τοπικές αστυνομικές δυνάμεις για περίπου 10 ώρες. Δύο από τους νεκρούς ήταν φρουροί του κτιρίου, ενώ ένας άλλος ήταν πολίτης. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί η ταυτότητα των άλλων θυμάτων. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 26 άτομα έχουν τραυματιστεί, ενώ η αστυνομία διέσωσε περισσότερους από 40 εργαζόμενους που είχαν καταφύγει σε ασφαλές δωμάτιο εντός του κτιρίου.

Η ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους αναφέρει πως η επίθεση είχε ως στόχο τις «βρετανικές και σουηδικές εγκαταστάσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς του Αφγανιστάν». Η οργάνωση Save the Children έχει την έδρα της στη Βρετανία, ενώ κοντά στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η επίθεση βρίσκονταν τα γραφεία σουηδικής ανθρωπιστικής οργάνωσης και κτίριο του υπουργείου Γυναικείων Υποθέσεων του Αφγανιστάν. Η ΜΚΟ Save the Children, η οποία βοηθάει περίπου 1,4 εκατομμύρια παιδιά στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά κάθε δραστηριότητα στη χώρα.

Η επικεφαλής της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα, Μόνικα Ζαναρέλι, χαρακτήρισε «εξοργιστική» την επίθεση, ενώ την αμέριστη συμπαράσταση στην οργάνωση εξέφρασε και ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες είχε προηγηθεί φονική επίθεση στο ξενοδοχείο Intercontinental στην πρωτεύουσα Καμπούλ, η οποία σκόρπισε τον θάνατο σε 22 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 14 πολιτών ξένων χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή