Προειδοποίηση Ντόναλντ Τραμπ προς Ερντογάν

Προειδοποίηση Ντόναλντ Τραμπ προς Ερντογάν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συνεχίστηκαν χθες με αμείωτη ένταση, αλλά με αμφίβολα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Αγκυρα να δείξει αυτοσυγκράτηση, καθιστώντας σαφές ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση αν απειληθούν από τουρκικές δυνάμεις.

Οπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του και του ζήτησε να περιορίσει τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού ώστε «να αποφευχθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης με τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή». Κατά τον Αμερικανό ηγέτη, είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση των τουρκικών επιχειρήσεων, γιατί αυτές «υπονομεύουν τους κοινούς στόχους μας στη Συρία… προκαλούν ανθρώπινες απώλειες και δημιουργούν πρόσφυγες».

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τις ανησυχίες του για την «καταστροφική και εσφαλμένη» ρητορική της Αγκυρας εναντίον της χώρας του και για τη φυλάκιση Αμερικανών πολιτών δυνάμει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στην Τουρκία. Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η εισβολή στη βόρεια Συρία σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι μόνος στόχος της είναι η εκκαθάριση «τρομοκρατικών στοιχείων», δηλαδή της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Υψηλοί τόνοι

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. Μιλώντας σε συγκέντρωση τοπικών αξιωματούχων, στην τουρκική πρωτεύουσα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα «αθέτησε τις υποσχέσεις της» και «εξαπάτησε» την Τουρκία σχετικά με την τύχη του Μανμπίτζ – μιας αραβικής, κατά κύριο λόγο, πόλης στα ανατολικά του Αφρίν, η οποία κατελήφθη από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG το 2016. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δεχθεί την τουρκική αξίωση να αποσυρθούν οι Κούρδοι ανατολικά του Ευφράτη, αλλά αθέτησε την υπόσχεσή του.

Δέσμευση

Στην ίδια ομιλία, ο Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι «θα σταματήσουν τα παιχνίδια στα σύνορα της χώρας, ξεκινώντας από το Μανμπίτζ», κάτι που ακούστηκε ως οιωνός τουρκικής επίθεσης στην πόλη. Σε αντίθεση με το Αφρίν, όπου δεν υπήρχαν Αμερικανοί στρατιώτες, στο Μανμπίτζ εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετοί εκπαιδευτές και σύμβουλοι των κουρδικών δυνάμεων, της κυριότερης χερσαίας δύναμη στην οποία μπορούν να υπολογίζουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ εκτίμησε ότι η Aγκυρα δεν θα έρθει αντιμέτωπη με την Ουάσιγκτον στη Συρία, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει μια «μικρή πιθανότητα» να συμβεί κάτι τέτοιο στο Μανμπίτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή