Ευρωπαίοι πολεμούν στο πλευρό Κούρδων στη Συρία

Ευρωπαίοι πολεμούν στο πλευρό Κούρδων στη Συρία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολίτες από ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες πολεμούν εθελοντικά στο πλευρό των Κούρδων, στη βόρεια Συρία, εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων που εισέβαλαν στο Αφρίν. Την πληροφορία αυτή δημοσιοποίησαν Κούρδοι αξιωματούχοι και επιβεβαίωσε σχετικό ρεπορτάζ του BBC.

Επικαλούμενο έναν 24χρονο από το Μάντσεστερ και έναν Αμερικανό πολίτη, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει ότι ομάδα τουλάχιστον 20 εθελοντών σπεύδει προς το Αφρίν για να υπερασπιστεί την πόλη έναντι των Τούρκων εισβολέων και των Σύρων υποστηρικτών τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην ομάδα των εθελοντών περιλαμβάνονται Βρετανοί από το Μάντσεστερ, το Λιντς και το Λονδίνο, αλλά και πολίτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Oλοι οι εθελοντές είχαν μεταβεί στη Συρία για να πολεμήσουν μέσα από τις γραμμές των Κούρδων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τον Ρεντούρ Χελίλ, εκπρόσωπο των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), αρκετοί από τους ξένους εθελοντές πήραν μέρος στις σκληρές μάχες για την απελευθέρωση των πόλεων Ράκα και Ντέιρ αλ Ζορ από τους τζιχαντιστές.

Διαδηλώσεις εναντίον της τουρκικής εισβολής –κατά κύριο λόγο από κουρδικές κοινότητες και αριστερές οργανώσεις– έλαβαν χώρα χθες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, από την Ελβετία μέχρι την Κύπρο. Στη Γερμανία, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη του BBC ότι ο τουρκικός στρατός εισβολής στο Αφρίν χρησιμοποιεί γερμανικά άρματα μάχης Leopard, που έχουν πωληθεί στην Τουρκία και για τα οποία, μάλιστα, έχει ζητηθεί από την Aγκυρα η αναβάθμισή τους ώστε να θωρακιστούν αποτελεσματικότερα απέναντι σε επιθέσεις με εκρηκτικά.

Οι αντιδράσεις εκτείνονται σε όλο το πολιτικό φάσμα, από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά. Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος ανήκει στο κόμμα CDU της Aγκελα Μέρκελ, καταδίκασε σε έντονο ύφος την τουρκική εισβολή και κάλεσε την κυβέρνηση να μην ικανοποιήσει το αίτημα της Aγκυρας για αναβάθμιση των Leopard. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν βουλευτές των Πρασίνων και της Αριστεράς. Απαντώντας στις επικρίσεις, η υπουργός Aμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η πώληση των Leopard στην Τουρκία ακολούθησε τη «συνήθη διαδικασία σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες του ΝΑΤΟ». Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «η εξέλιξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης θα παίξει σημαντικό ρόλο» στην εξέταση του αιτήματος της Aγκυρας για αναβάθμιση των αρμάτων μάχης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή