ΚΟΣΜΟΣ

Το εφετείο επικύρωσε την καταδίκη του Λούλα

to-efeteio-epikyrose-tin-katadiki-toy-loyla-2229551

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ. Στο προεδρικό μέγαρο ή στη φυλακή; Η απάντηση στο ερώτημα πού θα περάσει τα επόμενα χρόνια ο επικρατέστερος υποψήφιος των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου περνάει μέσα από τις δικαστικές αίθουσες. Χθες, το εφετείο του Πόρτο Αλέγκρε έκρινε ότι Λουίς Ιγκνάσιο ντα Σίλβα, γνωστός ως «Λούλα», όντως διέπραξε τα αδικήματα του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς, για τα οποία είχε καταδικαστεί πέρυσι το καλοκαίρι.

Η απόφαση συνιστά βαρύτατο πλήγμα για τον Λούλα, αλλά δεν ακυρώνει τις προεδρικές του φιλοδοξίες, καθώς ο 72χρονος πρώην πρόεδρος έχει δικαίωμα προσφυγής στο ανώτατο δικαστήριο. Η υπόθεση έχει διχάσει βαθύτατα την κοινωνία της Βραζιλίας, με τους υποστηρικτές και τους αντιπάλους του σοσιαλιστή Λούλα, που κυβέρνησε την περίοδο 2003-2010 και σφράγισε όσο κανείς άλλος την πολιτική της χώρας την τελευταία 15ετία, να διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες μαζικά στους δρόμους της χώρας. Στις δημοσκοπήσεις ενόψει της 7ης Οκτωβρίου, ο Λούλα προηγείται με ποσοστό 36%, διπλάσιο από τον πλησιέστερο σε ποσοστά αντίπαλο, τον ακροδεξιό βουλευτή, απόστρατο Τζαΐρ Μπολσονάρο.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αλλά και κάποιοι παλαιοί ψηφοφόροι του, θεωρούν τον Λούλα ένα από τα εμβληματικά πρόσωπα του πολυπλόκαμου μηχανισμού διαφθοράς που αποκαλύφθηκε ότι λειτουργεί στη χώρα. Οι καταδίκες που επικυρώθηκαν από το εφετείο αφορούν παραθαλάσσιο διαμέρισμα 300 τ.μ., το οποίο οι διευθυντές της κατασκευαστικής OAS κατέθεσαν ότι προοριζόταν για τον Λούλα. Σύμφωνα με την απόφαση, ο Λούλα δεν πήρε μεν το διαμέρισμα στην κυριότητά του, ούτε το χρησιμοποίησε, αλλά επρόκειτο να το πάρει ως αντάλλαγμα για την ανάθεση έργων ύψους 25 εκατ. δολ. στην εν λόγω κατασκευαστική.