Αγκυρα σε Ουάσιγκτον: Οσο στηρίζετε τους Κούρδους της Συρίας, ρισκάρετε τη σύγκρουση

Αγκυρα σε Ουάσιγκτον: Οσο στηρίζετε τους Κούρδους της Συρίας, ρισκάρετε τη σύγκρουση

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σταματήσει τη στήριξη στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) κάλεσε σήμερα η Άγκυρα την Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι η συνέχιση της μπορεί να οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο νατοϊκών συμμάχων. 

Στα ιδιαίτερα σκληρά αυτά σχόλια προέβη σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, επιβεβαίωνοντας τη διαρκώς αυξανόμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες έχουν ενταθεί λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον του κουρδικού θύλακα του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, ο οποίος επίσης εκτελεί χρέη εκπροσώπου για την τουρκική κυβέρνηση, υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι «όποιος υποστηρίζει αυτή την τρομοκρατική οργάνωση, θα γίνει στόχος σε αυτή τη μάχη».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επανεξετάσουν τη στήριξη τους σε τρομοκράτες στο έδαφος, ώστε να αποφύγουν μια αναμέτρηση με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την Μανμπίτζ ζητά ο Ερντογάν

Ομοίως, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους τηλεφωνικής συνομιλίας με αντικείμενο την τουρκική επέμβαση στη βορειοδυτική Συρία, ο Ερντογάν προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογο του, Ντόναλντ Τραμπ, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από τον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, στον οποίο η Άγκυρα θα επεκτείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Χθες, πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει πως η Τουρκία θα επεκτείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία στην πόλη Μάνμπιτζ, στην οποία βρίσκονται και άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει πως γίνεται υπαρκτός ο κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωπες οι τουρκικές με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Συνολικά, στη Συρία υπάρχουν περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι δρουν κυρίως στο πλαίσιο του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Επιπλέον, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, παρά μόνο σε περίπτωση που αυτές κινηθούν εναντίον της.

Στη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Τραμπ ζήτησε από τον Ερντογάν να περιορίσει τη στρατιωτική δράση της χώρας του στη βορειοδυτική Συρία, καθώς και να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία πιθανή αμερικανοτουρκική σύρραξη.

Εντούτοις, η τουρκική πλευρά έσπευσε να διαψεύσει την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών. Όπως δήλωσαν τουρκικές κυβερνητικές πηγές στο κρατικό πρακτορείο Αnadolu, o Αμερικανός πρόεδρος δεν εξέφρασε καμία ανησυχία για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Αφρίν, ζητώντας μονάχα η τουρκική επέμβαση να είναι περιορισμένη σε διάρκεια.

Όσον αφορά την επέκταση των επιχειρήσεων στη Μανμπίτζ, οι πηγές του Anadolu ανέφερε πως ο Τραμπ ζήτησε από τον Ερντογάν να αποφευχθούν συγκρούσεις εκ του σύνεγγυς, καθώς στην πόλη βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή