Αμερικανικές αμφισβητήσεις για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλίων στη Μέση Ανατολή

Αμερικανικές αμφισβητήσεις για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλίων στη Μέση Ανατολή

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε σήμερα ότι θα συνεχιστούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, επιρρίπτοντας ευθύνες στους Παλαιστίνιους. Μιλώντας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν δείξει ασέβεια προς τις ΗΠΑ, μετά την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Οτιδήποτε έκανα με την Ιερουσαλήμ ήταν τιμή μου, καθώς το Ισραήλ πάντα στήριζε τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Τραμπ, ενώ δίπλα του καθόταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Υπογράμμισε δε, ότι οι Παλαιστίνιοι περιφρόνησαν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, καθώς δεν τον συνάντησαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Ισραήλ. «Οταν μας περιφρονούν πριν από μια εβδομάδα, καθώς δεν επιτρέπουν στον σπουδαίο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να τους δει, παρότι τους δίνουμε εκατοντάδες δολάρια για βοήθεια, προσφέροντάς τους τεράστια ποσά, ποσά που κανένας δεν καταλαβαίνει. Αυτά τα λεφτά είναι πάνω στο τραπέζι και δεν θα τους σταλούν, εκτός αν συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τραμπ έκανε έκκληση για σεβασμό, τονίζοντας ότι αλλιώς «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε». Επίσης, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δουλεύουν πάνω σε μία πρόταση ειρήνης, την οποία χαρακτήρισε «σπουδαία για τους Παλαιστίνιους», χωρίς όμως να προβεί σε περισσότερες διευκρινίσεις.

Από την πλευρά τους, μέσω ανακοίνωσης του εκπροσώπου του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μάχμουντ Αμπάς, η παλαιστινιακή πλευρά είπε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ουδέτερος διαμεσολαβητής, μετά την εκ μέρους τους αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Ο Αμπάς έχει χαρακτηρίσει την αμερικανική αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ τον Δεκέμβριο, ως «χαστούκι του αιώνα», τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν θα βρίσκεται στη θέση του «τίμιου διαμεσολαβητή» σε πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για τη θέση των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος, μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα διεθνές σώμα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον ρόλο του διαμεσολαβητή.

Βολές και από Χάλεϊ

Στο μεταξύ, εναντίον της στάσης των Παλαιστινίων τοποθετήθηκε και η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, η οποία κατηγόρησε τον Αμπάς ότι «δεν έχει το κουράγιο και τη θέληση να επιδιώξει την ειρήνη» με το Ισραήλ. «Οι ΗΠΑ δεν θα τρέξουν πίσω από μία παλαιστινιακή ηγεσία που της λείπει ό,τι χρειάζεται για την επίτευξη της ειρήνης», σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κρίση στη Μέση Ανατολή.

«Μία ομιλία που επιδίδεται σε κραυγαλέες και ντροπιαστικές θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι η ομιλία ενός ανθρώπου με το κουράγιο και τη θέληση να επιδιώξει την ειρήνη», είπε συγκεκριμένα η Χάλεϊ, αναφερόμενη σε μία ομιλία του Αμπάς στο Παλαιστινιακό Κεντρικό Συμβούλιο στη Ραμάλα, στις 14 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παύουν να παραμένουν βαθιά προσηλωμένες στην υπόθεση της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστινίων.

Πηγή: BBC, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή