Aνταλλάσσει το τείχος με την παραμονή μεταναστών ο Τραμπ

Aνταλλάσσει το τείχος με την παραμονή μεταναστών ο Τραμπ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτός για συμβιβασμό με τους Δημοκρατικούς στα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας των συνόρων εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενισχύοντας τις ελπίδες για υπέρβαση των αντιθέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, οι οποίες οδήγησαν στο μπλοκάρισμα του κρατικού προϋπολογισμού και στη μερική αναστολή λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, λίγο προτού αναχωρήσει για το Νταβός της Ελβετίας, ο Αμερικανός πρόεδρος σκιαγράφησε το περίγραμμα νομοσχεδίου για τη μετανάστευση, το οποίο αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, το νομοσχέδιο θα προστατεύει από τον κίνδυνο της απέλασης τους 700.000 «Dreamers» –παράτυπους μετανάστες που ήρθαν στις ΗΠΑ με τους γονείς ή άλλους συγγενείς τους όταν ήταν παιδιά– κάτι που επίμονα ζητούσαν οι Δημοκρατικοί. Σε αντάλλαγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει χρηματοδότηση ύψους 25 δισ. δολ. για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και άλλα πέντε δισ. για προγράμματα ασφαλείας των συνόρων.

«Να τους πείτε (στους Dreamers) να μην ανησυχούν. Θα λύσουμε το πρόβλημα. Εναπόκειται στους Δημοκρατικούς, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος, παρεμβαίνοντας εκτός προγράμματος στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου από κυβερνητικό αξιωματούχο για τα εκκρεμή ζητήματα μετανάστευσης στον Λευκό Οίκο. Στις ίδιες δηλώσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει ένα «δρόμο για την απόκτηση υπηκοότητας» στους «Dreamers», με ορίζοντα δέκα έως δώδεκα χρόνων.

Η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου βρήκε ευμενή ανταπόκριση και από τις δύο πτέρυγες του πολιτικού σκηνικού. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκράχαμ –εκ των αρχιτεκτόνων σχεδίου για το μεταναστευτικό που είχε την υποστήριξη και Δημοκρατικών συναδέλφων του, αλλά απορρίφθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ– δήλωσε ότι με τη νέα τοποθέτηση του προέδρου, «βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος». Σε παραπλήσιο μήκος κύματος, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ιλινόι Ρίτσαρντ Ντέρμπιν, διαπίστωσε ότι «ο πρόεδρος κινείται προς την ορθή κατεύθυνση», εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ τερμάτισε πρόγραμμα που εγκρίθηκε επί του Δημοκρατικού προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, το λεγόμενο DACA, για την παραμονή των «Dreamers» στην Αμερική. Αποτέλεσμα ήταν να αντιμετωπίσουν 700.000 άνθρωποι την απειλή της απέλασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την 5η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία τερματίζεται το εν λόγω πρόγραμμα. Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κάλεσε ταυτόχρονα το Κογκρέσο να βρει μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους «Dreamers» να ζουν και να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ.

Στη δέσμη των προτάσεων Τραμπ που θα καταστήσουν αυστηρότερο το πλαίσιο της μετανάστευσης περιλαμβάνεται και η αναθεώρηση ή και η πλήρης κατάργηση του συστήματος λοταρίας, το οποίο χρησιμοποιείται για να δίνονται πράσινες κάρτες σε πρόσφυγες. Οσο για το καθεστώς των γονέων των «Dreamers», ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε, κατά τη χθεσινή συνομιλία του με δημοσιογράφους, να δεσμευθεί, αρκούμενος να παρατηρήσει ότι πρόκειται για «πολύπλοκο» πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή