Αισιόδοξη η Μέι για συμβιβαστική λύση με Ε.Ε.

Αισιόδοξη η Μέι για συμβιβαστική λύση με Ε.Ε.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό άφησε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι το ενδεχόμενο το Ηνωμένο Βασίλειο να καταβάλλει, μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε., χρήματα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ώστε οι τράπεζές της να διατηρούν την πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει την ομαλή συνέχεια των εμπορικών σχέσεων και υπέρ της «στενότερης δυνατής μελλοντικής σχέσης», προκαλώντας την αντίδραση σκληροπυρηνικών βουλευτών των Τόρις, εν μέσω φημολογίας –σύμφωνα με τους Financial Times– περί αμφισβήτησης της ηγεσίας Μέι.

Ερωτηθείσα η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατά πόσον θα δεχόταν η χώρα να καταβάλλει χρήματα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ώστε να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην κοινή αγορά, απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο. Μιλώντας από το Νταβός στην τηλεόραση του Bloomberg, η κ. Μέι είπε πως «είναι πολύ σαφές ότι επιθυμούμε να αναπτύξουμε βαθιά και ειδική σχέση, μια συνολική εμπορική συμφωνία».

Η κ. Μέι εμφανίστηκε αισιόδοξη πως Βρετανία και Ε.Ε. θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση στο καυτό ζήτημα για το κατά πόσον θα εξακολουθήσουν να έχουν οι βρετανικές τράπεζες πρόσβαση στην κοινή αγορά. «Αναγνωρίζουμε προφανώς τη σημασία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι […] το Σίτι θα διατηρήσει τον ρόλο του ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ είχε ταχθεί υπέρ της ηπιότερης δυνατής εξόδου από την Ε.Ε. ώστε να διασφαλιστεί «η στενότερη δυνατή μελλοντική σχέση». «Παίρνουμε δύο απολύτως αλληλένδετες και ευθυγραμμισμένες οικονομίες, με υψηλό μεταξύ τους εμπόριο, και επιλεκτικά τις διαχωρίζουμε, ελπίζω πολύ λίγο», είπε ο κ. Χάμοντ, ο οποίος είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016 (όπως και η κ. Μέι). Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν επέκρινε την άποψη του ΥΠΟΙΚ, το έκανε ωστόσο ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, βουλευτής των Συντηρητικών, ο οποίος εκπροσωπεί ομάδα περίπου 60 βουλευτών που τάσσονται υπέρ της πλήρους εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., λέγοντας πως ο Χάμοντ προδίδει το πνεύμα τόσο του εκλογικού μανιφέστου των Συντηρητικών όσο και της θέσης Μέι, πέρυσι, για σκληρό Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή