Αντισημιτική πρόκληση στην Ουγγαρία

Αντισημιτική πρόκληση στην Ουγγαρία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκλησία της Βουδαπέστης ακύρωσε το μνημόσυνο που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο στη μνήμη του πρώην ηγέτη της Ουγγαρίας και συμμάχου των ναζί Μίκλος Χόρτι, καθώς εκδηλώθηκαν έντονες διαμαρτυρίες ουγγρικών εβραϊκών κοινοτήτων και του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου.

Το μνημόσυνο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, γεγονός που καθιστούσε ακόμη περισσότερο προκλητική την τέλεσή του. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των οργανωτών, επρόκειτο να παραστεί και να απευθύνει ομιλία εκπρόσωπος του κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Ο Χόρτι ήταν Ούγγρος ναύαρχος επί Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Υπήρξε δικτάτορας, ηγέτης της Ουγγαρίας επί 24 χρόνια μέχρι το 1944 και παρέδωσε εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους στους ναζί, με αποτέλεσμα να εισπράξει το ανάθεμα των εβραϊκών οργανώσεων. Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο κατήγγειλε το επίμαχο μνημόσυνο ως «προκλητική κίνηση που τιμά ένα επαίσχυντο αντισημίτη», ενώ ο πρόεδρός του Ρόναλντ Λόντερ κάλεσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, δεδομένου ότι είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα τον Χόρτι «εξέχοντα πολιτικό άνδρα».

Ο ιερέας της εκκλησίας της Βουδαπέστης αναγκάστηκε να ακυρώσει το μνημόσυνο λόγω των σφοδρών αντιδράσεων. Ο ίδιος δήλωσε πως αποτελεί έθιμο να πραγματοποιείται κάθε χρόνο επιμνημόσυνη λειτουργία για τον Χόρτι, ωστόσο κανείς δεν είχε προσέξει πως φέτος η ημερομηνία είχε ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία λόγω της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Το εν λόγω γεγονός έρχεται λίγους μήνες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Απριλίου και αποτελεί πλήγμα για τον Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος πολλάκις έχει κάνει λόγο για «εθνική ομογενοποίηση», με στόχο να συσπειρώσει τους δεξιούς ψηφοφόρους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή