ΚΟΣΜΟΣ

Mούμια αναγνωρίστηκε ως μακρινή συγγενής του Μπόρις Τζόνσον

Mούμια αναγνωρίστηκε ως μακρινή συγγενής του Μπόρις Τζόνσον

Οι επιστήμονες στην ελβετική πόλη Βασιλεία επέλυσαν ένα πρόβλημα που τους απασχολούσε για περισσότερο από μία δεκαετία λύνοντας το μυστήριο σχετικά με την ταυτότητα μιας μουμιοποιημένης γυναίκας.

Η έρευνά τους αποκάλυψε μια πραγματική έκπληξη, καθώς η γυναίκα είναι η μακρινή προγιαγιά του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Η σορός ανακαλύφθηκε το 1975 κατά τη διάρκεια ανασκαφής στην εκκλησία Μπαρφίσερ της Βασιλείας. Η γυναίκα ήταν θαμμένη μπροστά από το ιερό, ήταν καλοθρεμμένη και φορούσε ρούχα καλής ποιότητας. Προφανώς επρόκειτο πλούσια κυρία της Βασιλείας, αλλά παρέμενε άγνωστο το ποια ήταν, όπως εξάλλου και το πότε πέθανε.

Δεν υπήρχε ταφόπετρα που να υποδεικνύει την ταυτότητά της, αλλά αρχικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ξύλινο φέρετρο έδειξαν ότι χρονολογείτο στον 16ο αιώνα. Ενα άλλο στοιχείο που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι ήταν ότι το σώμα της ήταν γεμάτο υδράργυρο, συμβατική θεραπεία για τη σύφιλη από τα τέλη του 15ου αιώνα μέχρι τον 19ο αιώνα. Ο υπερβολικά τοξικός υδράργυρος ήταν θεραπεία που συχνά οδηγούσε στον θάνατο. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο λόγος που διατηρήθηκε το σώμα.

Η Βασιλεία κατά τον 16ο και τον 17ο αιώνα ήταν ανθηρή εμπορική πόλη και το λιμάνι της στον Ρήνο ήταν βασικό κέντρο για τη μεταφορά αγαθών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ετσι παραμένει ακόμα και σήμερα.

Οι τοπικοί ιστορικοί γνωρίζαν ότι τα μέλη πλουσίων οικογενειών της Βασιλείας είχαν ταφεί γύρω και μέσα στην εκκλησία Μπαρφίσερ. Κάποιων τα ονόματα αναφέρονται στα αρχεία, ενώ άλλοι διέθεταν ταφόπλακες όπου αναφέρονταν το όνομά τους. Αυτό δεν συνέβη, όμως, με τη μούμια. Kατέστη σαφές, ωστόσο, το 2017 σε κάποια νέα αρχεία ότι η μούμια είχε ανακαλυφθεί και το 1843. Αυτά τα αρχεία οδήγησαν τους ιστορικούς να υποπτευθούν ότι η μούμια ήταν μέλος της εύπορης οικογένειας Μπίσοφ της Βασιλείας.

Γενετικό υλικό

Χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους, οι επιστήμονες κατάφεραν να λάβουν γενετικό υλικό από το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού της μούμιας. Στη συνέχεια, αυτό συγκρίθηκε με δείγματα που ελήφθησαν από τους ζώντες απογόνους της οικογένειας των Μπίσοφ. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά και έδειχναν ότι υπήρχε 99,8% πιθανότητα ότι οι απόγονοι και η μούμια προέρχονταν από την ίδια μητρική σειρά. Σήμερα, οι επιστήμονες και οι ιστορικοί είναι βέβαιοι ότι η μούμια δεν ήταν άλλη από την Αννα Καταρίνα Μπίσοφ, η οποία γεννήθηκε στη Βασιλεία το 1719 και απεβίωσε το 1787.

Από τη στιγμή που κατέστη σαφής η ταυτότητα της μούμιας, οι γενεολόγοι με τη βοήθεια των αρχείων γεννήσεων, γάμων και θανάτων, που τηρούνται για τις πλούσιες οικογένειες, προσπάθησαν να βρουν τους απογόνους της Αννα Καταρίνα. Οπως διαπιστώθηκε, η γυναίκα απέκτησε επτά παιδιά, εκ των οποίων μόνο δύο επιβίωσαν της παιδικής τους ηλικίας. Η κόρη της, επίσης Αννα, παντρεύτηκε τον βαρώνο Κρίστιαν Χούμπερτ Πφέφελ φον Κρίγκελσταϊν. Πέντε γενιές αργότερα, η Μαρί Λουίζ φον Πφέφελ παντρεύτηκε τον Στάνλεϊ Φρεντ Ουίλιαμς. Η κόρη τους Ιβόν παντρεύτηκε τον Οσμάν Ουίλφρεντ Τζόνσον Κεμάλ και ο γιος τους Στάνλεϊ Τζόνσον είναι ο πατέρας τους σημερινού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζονσον.