Οι προκλήσεις στο Ταζ Μαχάλ

Οι προκλήσεις στο Ταζ Μαχάλ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη φορά στην ιστορία του, το Ταζ Μαχάλ, το ινδικό μνημείο στην αιώνια αγάπη, υποβάλλεται σε σοβαρό καθαρισμό.

Επί 350 και πλέον χρόνια, οι μουσώνες στην Αγρα, την πολύβουη πόλη όπου βρίσκεται το μνημείο, αρκούσαν για να πλύνουν τους τοίχους του οικοδομήματος από τη βρώμα. Ωστόσο, η ρύπανση της ατμόσφαιρας χειροτέρεψε τα τελευταία είκοσι χρόνια και μέρος της μαρμάρινης πρόσοψης του μνημείου έλαβε μαύρο και κίτρινο χρώμα.

Από το 2015 οι εργάτες τοποθέτησαν σκαλωσιές στους μιναρέδες και τους τοίχους προκειμένου να αποκαταστήσουν τον αποχρωματισμό και να αφαιρέσουν τους ρύπους από το κτίριο του 17ου αιώνα, που ανοικοδομήθηκε από τον μουσουλμάνο αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν ως μαυσωλείο για την αγαπημένη του γυναίκα Μουντάζ Μαχάλ.

Ο καθαρισμός του κτιρίου είναι χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία. Για να φύγει ο αποχρωματισμός οι εργάτες, που κρέμονται από τις σκαλωσιές, πασαλείβουν μία πάστα από λάσπη πάνω στο κτίριο που απορροφά τη σκόνη, το λίπος και τα περιττώματα των πτηνών. Στη συνέχεια, η λάσπη ξεπλένεται και μένει πίσω η πεντακάθαρη επιφάνεια.

«Δεν χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά», εξηγεί ο Μπουβάν Βικράμα, επιθεωρητής με την Αρχαιολογική Αρχή της Ινδίας που επιβλέπει τον καθαρισμό. «Αυτή είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση μέχρι σήμερα. Τη χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό των μαρμάρινων προσόψεων, εδώ και χρόνια».

Οι σκαλωσιές που έχουν τοποθετηθεί δεν επιτρέπουν τη λήψη φωτογραφιών. Οι εργάτες προσπάθησαν να καθαρίσουν τους μιναρέδες σε στάδια, εν μέρει για να διασφαλίσουν ότι τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται το Ταζ Μαχάλ κάθε χρόνο θα φύγουν με μία καλή άποψη του τάφου. Φέτος όμως οι εργάτες έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο εμπόδιο μέχρι στιγμής. Την αποκατάσταση του ολόλευκου θόλου του κτιρίου. Οι μεταλλικές σκαλωσιές, που χρησιμοποίησαν προκειμένου να τοποθετήσουν τη λάσπη στους μιναρέδες, είναι πολύ βαριές και δύσκολο να συναρμολογηθούν γύρω από τον θόλο με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν σκαλωσιές από μπαμπού που χρησιμοποιήθηκαν για έργα συντήρησης κατά τη δεκαετία του 1940.

Οι προσπάθειες καθαρισμού αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στην Αγρα, όπου κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι μαύρες σκαλωσιές, που δημιουργούν ένα είδος μαύρου δικτύου γύρω από το μάρμαρο, μπορεί να αποτρέψουν τους τουρίστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή