ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρουάντα

o-tramp-synantithike-me-ton-proedro-tis-royanta-2229878

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης (UA), να μεταφέρει τα «θερμά αισθήματά του» στους αρχηγούς κρατών της ηπείρου, οι οποίοι πρόσφατα εξέφρασαν την οργή τους για προσβλητικές δηλώσεις που αποδίδονται στον Αμερικανό πρόεδρο.

Η UA, που πραγματοποιεί σύνοδο κορυφής στις 28 και στις 29 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, καταδίκασε στα μέσα Ιανουαρίου τα «προσβλητικά» σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για πολλά αφρικανικά κράτη τα οποία χαρακτήρισε «απόπατους», σύμφωνα με δηλώσεις που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ.

«Ξέρω ότι θα συναντηθείτε [η Αφρικανική Ένωση] σύντομα και σας παρακαλώ να μεταφέρετε τα θερμά αισθήματά μου» στους Αφρικανούς ηγέτες, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος έπειτα από μια συνάντηση με τον ομόλογό του από τη Ρουάντα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Φορτώνοντας τον συνομιλητή του εγκώμια, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική συζήτηση», «απολύτως θαυμάσια», με τον Αφρικανό αρχηγό του κράτους με τον οποίο είχε τη «μεγάλη τιμή» να συναντηθεί στο Νταβός.

Από την πλευρά του ο Καγκάμε είπε πως η συζήτηση ήταν «καλή» και πρόσθεσε πως οι δύο άνδρες μίλησαν για την οικονομία και για τις εμπορικές ανταλλαγές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απάντησε σε ερωτήσεις που ακούστηκαν από το βάθος της αίθουσας για το αν αναφέρθηκαν στις δηλώσεις για «χώρες απόπατους».

Οι δηλώσεις που αποδόθηκαν στον Ντόναλντ Τραμ προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή.

Οι πρεσβευτές της αφρικανικής ομάδας στον ΟΗΕ ζήτησαν, για παράδειγμα, να «ανακληθούν» και να ζητηθεί «συγγνώμη», η Σενεγάλη και η Μποτσουάνα κάλεσαν στα υπουργεία Εξωτερικών τους τους Αμερικανούς πρεσβευτές, ενώ η κυβέρνηση της Αϊτής κατήγγειλε τις «αποκρουστικές και απαράδεκτες» δηλώσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε αρχικά μέσω Twitter, όπως το συνηθίζει: «Η γλώσσα που χρησιμοποίησα κατά τη συνάντηση ήταν σκληρή, αλλά δεν ήταν αυτές οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν».

«Δεν είμαι ρατσιστής. Είμαι το λιγότερο ρατσιστικό άτομο από το οποίο έχετε πάρει συνέντευξη», δήλωσε αργότερα ο Αμερικανός δημοσιογράφος στους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ